Живот у Новом Саду се  полако нормализује

Део релаксирајућих мера током пандемије вируса Covid 19 јесте и отварање паркова, шеталишта и градских купалишта. Живот у Новом Саду се полако враћа у стање пре пандемије, те ће се на новосадском купалишту Штранд отворити кабине, неки од угоститељских објеката, али ће се у рад пустити и градски, међумесни и железнички саобраћај.

 Број шетача на новосадском кеју говори колико смо се ужелели изласка и боравка на отвореном. Омиљена новосадска плажа отворила је своје капије посетиоцима, уз прописане заштитне мере и социјално дистанцирање.

Такође од следеће недеље, након дезинфекције, дератизације и дезинсекције у кабине ће се уселити и први Штрандароши.

Од понедељка ће у Новом Саду саобраћати градски и међумесни превоз по реду вожње за суботу у три смене: од 5- 8:59, односно 13 до 16:56 и 21 до 22:59.

Капацитет путника које ће примати је 50%, а места ће у аутобусима бити нумерисана, како би се направила дистанца међу путницима. Слична правила важиће и за железнички саобраћај, где ће већ приликом куповине карте грађани добијати упутства за понашање у возу, у оба случаја путници ће морати да имају заштитне маске и рукавице.

Угоститељски објекти почињу са радом, прописане јасне мере

Свим привредни субјекти настављају са радом пуним капацитетом, уз поштовање превентивних мера које се односе на спречавање ширења заразне болести COVID-19, а којима се осигурава безбедност запослених и безбедност корисника услуга.

„Сви угоститељски објекти су добили упутства, спроведене су све препоруке, а полиција и комунална контролисаће да ли се те мере поштују“, кажу за Танјуг у градском Кризном штабу за сузбијање заразне болести COVID-19.

Неке од тих мера подразумевају да гост мора да прође кроз подну дезобаријеру, која може да бдуе влажна или сува. За госта на улазу, и у башту и у унутрашњост објекта, мора да постоји дезинфекционо средство за руке на бази алкохола (гел, прскалица ручна, влажне марамице).

Они који седе напољу у башти, а улазе у тоалет, такође, морају имати обезбеђено дезинфекционо средство.

У затвореном простору, прописано је у Упутству Градског штаба, мора бити обезбеђено 3,5 квадратна метра на једног госта и једно седеће место, једно седеће место на једног госта 3,5m2 и једно седеће  место, на отвореном на 1 госта 2,5м2 и једно седеће место.

„На месту предвиђеном за госта потребно је да буде средство за дезинфекцију руку, једно средство за четири прскања, а у тоалетима је пожељно да стоје бесконтактни дозер за руке и убрусе. Гости не треба да имају рукавице и маске, јер пију пића или једу, а дезинфиковали су се при уласку“, прецизирају у Градском штабу.

Мере обавезне дезинфекције односе се и на запослене и на достављаче робе, а угоститељски радници обавезно морају да дезинфикују робу коју су примили.

„Угоститељски радници обавезно морају да робу који су примили дезинфикују, односно испрскају дезинфекционим средством на бази алкохола, затим изваде из транспортног паковања. То паковање одмах морају одложити у ђубре. Сва роба мора бити дезинфикована и правилно складиштена“, кажу у Градском штабу.

Угоститељски радници који раде у сервисном и производном сектору, за време рада морају да имају заштитне маске преко носа, уста и рукавице и да дезинфикују обућу.

„Радници у сервисном и производном делу су обавезни да раде у униформама које су правилно хигијенски чисте, уз обавезно свакодневно облачење нове униформе, опране на 90 степени, испеглане пеглом или воденом паром”, наведено је у упутству Градског штаба.

извор: ТАНЈУГ; РТВ
фото: РТВ (Јарослав Пап)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *