ЕПИДЕМИОЛОЗИ: Просечна старост заражених вирусом корона у Србији је 50 година

Заменица директора Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић навела је да је просечан узраст заражених корона вирусом у Србији 50 година, а да две трећине инфицираних чине мушкарци.

Упитана о броју излечених, она је навела да су три отпуштена из болнице након два негативна теста али да и после тога морају да проведу 15 дана у кућној изолацији, преноси Радио слободна Европа.

На питање о искуствима и саветима кинеских лекара када је у питању ношење маски, епидемиолог Предраг Кон је рекао да је став кинеских колега да се маске носе и да се то види кроз њихово понашање.

– Наши ставови се нису променили, али се мењају са ситуацијом да ли маски има или не. Препоручивати нешто када маски нема није мудро, а и безобразно је. Сада је ситуације другачија и ја је носим од момента када је доступна. Конкретно у овој тренутној ситуацији има смисла носити у сваком затвореном простору, а свакако се мора имати ако се приближавате некоме на два метра. Време је за маске и добро је што смо почели да их носимо у затвореном простору. Јако је добро то што има све мање контакта. То није добро у социјалном и психолошком смислу, али је за епидемију јако важно – навео је Кон, а преноси Радио слободна Европа.

Није неопходно имати маску ако нема никога на два метра, али ако се неко приближава свакако треба ставити маску, објаснио је.

Кометаришући прогнозе кинеских колега који бораве у Србији да је неопходно 29 дана да се сви придржавају мера како би се ситуација стабилизовала, доктор Предраг Кон је рекао да су они ову пројекцију дали гледајући провинцију која је имала сличну ситуацију као код нас.

– Ја не мислим да су они баш јасно дали такав коментар али је чињеница да су упоредили зато што је исти број становника, исто су имали импортоване случајеве као што ми имамо овде. Ми смо имали свакако шта да предузмемо, с тим да су и они прихватили да постоје разлике код нас тако да ћемо убрзо заједно написати неки резултат са којима ћемо се сви сложити – рекао је Кон.

 

Извор: Радио слободна Европа,mojnovisad.com
фото:  Ilustracija/Pexels.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *