Друга жртва коронавируса бака од 92 године, укупно 188 оболелих    

НОВИ САД – Друга жртва корона вируса у Србији, преминула је бака од 92 године која је била на респиратору у Инфективној клиници у Београду, рекао је Министар здравља Златибор Лончар.

„Реч је о жени која је неколико дана била на респиратору, имала је удружених болести. Даноноћно је трајала борба лекара за њу“, рекао је Лончар за ТВ Прва.

Он је нагласио да је тренутно у Србији потврђено 188 случајева новог корона вируса, да је 91 пацијент на болничком лечењу, док су остали на кућном лечењу.

Од пацијената који су на болничком лечењу, 14 њих је на респираторима и то шест на Инфективној клиници у Београду, четири у Нишу , по два у Новом Саду и Крагујевцу.

„Овај пораст броја није добар. До једног броја пацијената можете да контролишете ситуацију, а када убрзано расте број оболелих онда више не. Видите шта се дешава у Италији“, рекао је министар

Лончар је навео да су већ имали састанак са лекарима који су стигли из Кине, али да није било довољно времена да се поделе све информације и искуства тако да је за 11. 30 сати заказан наредни састанак.

Он је нагласио да је надљудским напори председника Србије набављена додатна опрема и респиратори, али да то све може бити узалуд ако грађани не буду дисциплиновани.

Здравствени систем, како је рекао , има своје границе и да ли ће опстати „зависи од нас“.

„Када срушите здравствени систем моћи ће само да се лече они који имају новац“, рекао је Лончар и нагласио да сваки респиратор и сва опрема која је стигла из Кине значи више људских живота.

„Сваки респиратор значи више људских живота. Хајде да се уозбиљимо да дамо све од себе да помогнемо“, нагласио је министар.

Он је навео да данас има вишеструко више респиратора у Србији него што је било раније , али да у оваквим ситуацијама ни то није довољно.

Каже да се председник Србије 24 сата бави набавком респиратора, да користи ауторитет и личне контакте и успео је да набави више стотина машина за механичку вентилацију.

У току дана, како је рекао, биће објављен и број телефона његовог кабинета, где ће грађани вечерас од седам сати, али и наредних дана, и њега лично моћи да зову, да разговарају и да добију све информације везане за корона вирус.

Са министром за спорт и омладину Вањом Удовичићем договорено је да се сними програм вежби које могу да се раде у кућним условима и које ће се емитовати на телевизијским каналима.

Говорећи о зараженим лекарима он је рекао да су то спорадични случајеви и да је добро што они нису заражене у болницама.

„Одређен број људи је отишао у изолацију. То је ствар са којом морамо да се носимо. Циљ је да корона вирус што касније дође до здравствених радника и да њих сачувамо“, навео је министар.

Прати се каже који лекови дају најбоље резултате у лечењу. Која терапија у Кини је дала најбоље резултате, али и сада у западноевропским земљама.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: Танјуг / АП (СТР)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *