До пензије уз пуномоћје, користити картице

Пензије у Србији прима 1,3 милиона људи, а они који су преко 65 и не смеју из куће могу овластити особу од поверења да им подигне у банци у којој имају текући рачун, рекао је данас за РТС генерални секретар Удружења банака Владимир Васић.

Он је рекао да ти пензионери треба да се јаве банци и изаберу како ће преузети пензију, а затим овласте лице од поверења на формулару који се може преузети са сајтова банака или га својеручно написати на листу папира да им новац у банци подигне.

Васић је рекао то пуномоћје које остаје у банци мора да садржи податке о пензионеру, овлашћеном лицу, рачуну, износу који се подиже, контакт и да буде потписано.

Он је препоручио да ко год може користи картицу за подизање новца, али и за куповине, јер су и ванредне околности у којима се налазимо показале да је кеш новац већи ризик за здравље па и Светска здравствена организација препоручује коришћење картица.

Од 31. марта почиње да важи мораторијум на исплате кредита у трајању од 90 дана који је увела Народна банка Србије.

Васић је рекао да и они који се определе да наставе да плаћају кредите у било ком моменту могу да се јаве банци да желе мораторијум, и додао да мораторујум важи и за привреду и за грађане, а поред кредита и за плате картице и остала задужења.

Он је рекао да за период мораторијума ни главница, ни камате, ни затезне камате неће бити наплаћиване, а дозвољени минус ће бити аутоматски продужаван.

Током ванредног стања и банкарски сектор има велики притисак и доста тога подноси, рекао је Васић и додао да су експозитуре отворене и да мора да се ради па је замолио за разумевање грађана.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: РТВ(Јарослав Пап)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *