Досада је уму неопходна

Дооосадно ми је!
Ова реченица је ноћна мора родитељима, ма ког узраста им деца била. Минулих недеља, у измењеним животним околностима, сигурно је била врло честа.


Данашњи родитељи, а давнашња деца, сами себи су осмишљавали попуну слободног времена. Доколичарење је увек подразумевало одлазак напоље, игру с вршњацима, боравак на спортским теренима. Бицикл, ролшуе, ролери, лопта, ластиш. Тако је било некад. Данас више није. Све и да није тако, кретање је онемогућено, не раде спортски објекти, позоришта, биоскопи, тржни центри… сва она места на која деца одлазе.
И шта сад?

Деца често књигу поистовећују са досадом. Предлажемо родитељима да им понуде нешто друкчије од лектире – хумор, уврнут, деци врло пријемчив. То могу бити књиге Дејвида Валијамса, који је светски феномен и мора бити да нешто ради одлично, чим га милиони деце на 53 језика света обожавају. Трилогија Најгора деца, за почетак.
А онда романи, редом. Ужасна тетка, Демонски зубар, Пацовски бургер, Бака гангстер…
У њима ће се деца сусрести са свим темама са којима се и у животу могу сусрести, јер Валијамс нема табу тема. И то је добро. А свим тим озбиљним темама приступа са специфичним хумором.


Научити смејати се у животу проблемима велики је дар. Позивамо родитеље да буду подстрекачи тог дара.
За нешто старију децу – тинејџере, овог пута препоручујемо две одличне, несвакидашње књиге: Острво Чувара олује и Кућа на пилећим ногама. Обе су пустоловне, свака на свој начин.


Острво Чувара олује у себи носи магију келтских митова, породичну љубав, мало мистерије, једног деку и мноштво свећа које, паљењем, воде у неко друго време, до тачно одређене особе чије име носе.
А Кућа на пилећим ногама одличан је шлагворт за разговор о нећу-не желим-не волим-не свиђа ми се са тинејџерима. Такође и за разговор о пролазности и одласку, саставном делу живота. Јер ни главна јунакиња, Маринка, никако није волела кућу која одлута кад јој се прохте, баку која кува за душе које треба да пређу на другу страну и чињеницу да јој је судбина зацртана. Жели да пронађе саму себе, своје љубави, пријатеље, оно што жели да ради у животу. Баш као свако, тинејџери поготово.
Досада није исто што и мировање, одмор. Одмор је телу неопходан. Досада је уму неопходна. Како би осмислио нове начине активације.
Досада је, дакле, потребна и корисна. Оно што ми желимо јесте да помогнемо да родитељи науче децу да књига увек јесте избор.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *