Домаће фирме раде на покретању производње респиратора, потрошено 120 милиона евра у борби против короне

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да домаћа предузећа почињу да раде на покретању производње респиратора.

Вучић је истакао да се тренутно на тржишту тражи 100.000 респиратора, а да на пример Немачка има 28.000 респиратора, од чега је већ 16.000 људи на респиратору и додао да је велика борба у свету како да се дође до респиратора.

„Сада закупљујемо нови магацин у другом месту у Кини, наши људи да чувају, јер не знате ни коме шта и на који начин да верујете“, додао је он за ТВ Прва.

Председник напомиње да наше фирме још нису почеле да производе респираторе, али да су почеле да раде на томе.

„Видео сам се и са Виктором Орбаном о томе и Мађари раде на томе, видећемо да удружимо снаге“, рекао је Вучић.

Каже да се ипак нада да нам неће бити потребан велики број респиратора, али да морамо да се обезбедимо.

Председник истиче да не разуме оне који га нападају истовремено за две потпуно различите ствари, што је забрањено кретање, али и зашто нисмо увели већ 24 часовну забрану кретања.

„Да ли их мучи што смо живи или што смо мртви, нека на то одговоре они што ме оптужују“, поручио је Вучић.

Такође, каже да су у другим земљама грађани дисциплинованији и нема их на улици и да зато у Србији држава мора одговорну мањину да заштити од неодговорне већине.

Проблем је, додаје, што они који излазе биће у контакту са члановима породице који су одговорни и не излазе.

Напоменуо је да тренутно имамо најтеже мере у Европи управо да би заштитили оне који су одговорни.

Вучић додаје да је за њега највећа радост била када су младића скинули са респиратора, као да се брине за све грађане без обзира шта они мисле о њему – „и о Бајићу, Биљани, Давиду…“.

Сви се боре да набаве респираторе

Вучић је изјавио да је срећан што су три болнице у Београду оспособљене и реновиране за корона вирус, као и Сајам, јер људи не би имали где да буду смештени.

„Људи ће ускоро највише волети да оду на Сајам, ако негде морају. Баш ме брига за нечији конфор од 14 до 28 дана, 99 одсто ће да прездрави и неће ићи на респиратор“, рекао је вечерас Вучић.

У Војводини 161, у Београду 320 слободних респиратора

Вучић је изјавио да се држава труди да набави што више респиратора, додајући да тренутно у Војводини има 161 слободан респиратор, а у Београду 320.

Према његовим речима, Србија је пре избијања кризе имала укупно 1. 018 респиратора и објаснио да је од тог броја око 600 било заузето за плућне и срчане болеснике, а да је само 400 било слободно.

Вучић је навео да је тренутно око 60 оболелих од корона вируса на респираторима.

Упитан да ли се поштују мере Владе Србије везано за цену маске да не сме бити скупља од 120 динара, Вучић је рекао да се та мера углавном поштује, додајући да ће свако ко је буде кршио бити кажњен.

На питање да ли ће применити мере попут руског председника Владимира Путина који је казао да ће свим апотекама које продају маске по вишим ценама бити одузета дозвола за рад, уз констатацију новинара да се Србима та изјава свидела, Вучић је одговорио:

“Ја сам мали човек, Путин је велики лидер”.

Он је истакао да би и сам био срећан ако би морао да буде хоспитализован да оде на Сајам, јер ће тамо бити смештани лакши болесници.

Упитан како изгледају болнице изнутра, рекао је да је Мишовић одлично сређена и реновирана, да је имала 31, а сада 135 нових респиратора, и да је најјаче упориште са респираторима.

Купљено је 480 нових респиратора који треба да стигну за осам дана, а већ је у систем убачено 400 других респиратора.

Вучић је поново указао на проблеме са набавком респиратора, јер се сви у свету боре да их купе и да плате што више.

Ми платимо, онда нестану, казао је он и објаснио да се углавном респиратори набављају преко посредника и да они хоће да зараде што више.

„Ко зна колико нас је компанија преварило, тако да ће ти респиратори каснити, а сваки сат је у питању“.

Напомиње да смо респираторе које смо купили директно од кинеског произвођача, добили, као и да су неке поклонили.

„Ако ми платимо 32. 000, а Трамп понуди 100. 000 , онда посредничкој фирми кажу даћу то, а они нека чекају“, објашњава Вучић и напомиње да се ми сналазимо.

Каже и да имамо Милшпед магацин у Шангају, а да ћемо изнајмити још један за опрему коју ће превести велики авиони.

Вучић је истакао и да нема ниједне земље у Европи где слобода кретања није ускраћена.

Страхујем да нећемо избећи сценарио „1.000 заражених на дан“

Председник је изјавио да ће, у тренутку када се буде тестирало и до 4.500 грађана, позитивно бити 1.000 људи, па касније и више, те да ће у том моменту и Сајам и Арена бити пуни, а ти пацијенти ће морати да буду смештени негде у једном дану.

Председник је рекао и да би било потпуно погрешно очекивати да се такав сценарио неће десити и Србији.

„Ја сам реалан, видим којим темпом идемо и зато је страшно важно да грађани остану код куће. Није погрешно да се надате, али је погрешно да очекујете“, рекао је Вучић.

Каже да Србија сада има довољно тестова на корона вирус, да су проблем биле лабораторије, али да се и на њима ради, те истакао да би било погрешно надати се да Србија неће доживети сценарио у којем се открива више од 1.000 заражених дневно.

Вучић је рекао да ће већ сутра бити тестирано 500 људи, а за седам дана и до 3.000 дневно, те истакао да тестови нису проблем, већ лабораторије.

„Али и то смо успели да уредимо, као што сад сами производимо и квасац… Трудимо се да што више ствари сами производимо, да не зависимо од других“, рекао је Вучић.

Он је навео да пољопривредна лабораторија у Батајници сада ради као швајцарски сат.

Каже да ће најбоља лабораторија, коју ће донирати Кина, бити завршена 8. или 9. априла, када Србија буде на врхунцу или близу врхунца кризе и када буде најтеже стање.

На респираторе и заштиту потрошили досад 120 милиона евра

Председник Србије је изјавио да је Србија до сада у борби против вируса корона на набавку заштитне опреме, респиратора, на потребе болница потрошила укупно 120 милиона евра и додао да ће бити потрошено још.

“Здравље људи је најважније и имамо новац за сачувамо животе”, рекао је Вучић.

Најавио је да сутра у Србију стиже 15 милиона маски са филтерима, као и да би ускоро требало да стигне 30 милиона хируршких маски, додајући да је и до њих на тржишту тешко доћи.

Нема несташица, ни маски, ни животних намирница

Вучић је изјавио да у Србији нема несташице маски, као ни животних намирница у продавницама.

Вучић је рекао да у Србију треба да буде допремљено још 30 милиона хируршких маски, као и 15 милиона маски са филтерима које трају 12 сати.

„То набављамо сваког дана, али тешко је до тога доћи“, рекао је Вучић.

Он је навео да су српске продавнице најпуније, да не недостају шећер, со, брашно, уље, а да је постојао проблем само са квасцем, због палминог уља.

„Морали смо да трпимо лажи да неће бити горива, да нема брашна, свако је по џак узимао… Брашно имамо, брашно извозимо како бисмо запослили млинаре“, рекао је Вучић.

Рекао је и да од понедељка почиње сетва и да ће држава гледати да помогне пољопривредницима око цене, како би били још боље мотивисани.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: Танјуг/Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *