Доделом награда завршен „Дунав Филм Фест“

Свечаном доделом награда, у Смедереву је завршен други Међународни филмски фестивал подунавских земаља Дунав Филм Фест, а награда за најбољи филм „Дунавска лађа“ припала је немачком филму „Сестрица“ редитељског дуа Штефани Шуат и Веронике Рејмонд.

Главни стручни жири Дунав Филм Феста у саставу Младен Ђорђевић, Филип Ђурић и председнице Христина Поповић, одлучивао је о Награди за најбољи филм фестивала – „Дунавска лађа“, и наградама за најбољу режију, сценарио и за најбоље глумачко остварење.

Награду за најбољу режију однео је Кристијан Пецолд за филм „Ундине“, док је Иља Зофин освојио Награду за најбољи сценарио за филмско остварење „Часови персијског“.

Глумац Ларс Ајдингер је својом маестралном глумом у два филма „Сестрица“ и „Часови персијског“ убедљиво однео Награду за најбоље глумачко остварење.

Награде је доделио и трочлани млади жири у саставу: Маја Новаковић, Момир Милошевић и Никола Полић.

Млади жири је био задужен да доделу Награде за најбољи филм у такмичарском програму – „Дунавска лађица“ који је однео филм „Ундине“, редитеља Кристијана Пецолда.

Друга награда коју је доделио млади жири била је Награда за најбољег младог аутора коју је добио редитељски дуо Мина Милева и Весела Казакова за филм „Мачка у зиду“, а Награда за најбоље глумачко остварење додељена је хрватској гумици Лани Барић за улогу у словачком филму „Еден“ редитељке Агнес Кочис.

Након церемоније и свечаног затварања, приказан је филм познатог српског редитеља Дарка Бајића „Име Народа“ који говори о Светозару Милетићу, угледном адвокату, члану угарског парламента и борцу за права и независност Срба у Војводини у време Аустроугарске.

Након што је више пута политички осуђиван, његову борбу настављају његова ћерка, Милица Милетић и њен супруг Јаша Томић, Милетићев наследник у Српској народној слободоумној странци који ће и прогласити присаједињење Војводине Краљевини Србији 1918.

Свечаном затварању Дунав Филм Феста присуствовали су актери домаћег фима „Име народа“, глумци Ана Франић, Игор Бенчина и Ања Павићевић, као и сценариста Коста Пештевски и редитељ Дарко Бајић.

Треће издање Дунав Филм Феста публици је представило 30 филмских остварења и у шест фестивалских дана пубика је могла да ужива на четири локације – Мали град Смедеревске тврђаве, Трг код Карађорђевог трга, Брод Пристан и виртуелна локација Онлине платформа mojoff.net.

извор: ТАНЈУГ
фото:мој.офф

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *