Добра епидемилошка ситуација за одлазак деце у школу

Број заражене деце у школама у Србији није забрињавајући, изјавио је данас шеф канцеларије Светске здравствене организације (СЗО) у Србији Марјан Ивануша и додаје да треба искористити добру епидемиолошку ситуацију да деца иду у школу и друже се с вршњацима.

„Мислим да у овом тренутку у Србији нема разлога да се школе затварају и да се деца изолују, већ супротно, треба искористити ову добру епидемиолошку ситуацији и омогућити деци да похађају школу и да се друже са својим вршњацима“, рекао је Ивануша за Танјуг.

Он је навео да је препорука СЗО, али и осталих организација, као што је Уницеф, да деца иду у школу уколико то дозвољава епидемиолошка ситуација.

За наставу уживо одлучиле су се многе европске земље, а Ивануша каже да је то важно не само због учења, већ и због дружења са другом децом и социјализације. У Србији је за прве две недеље наставе вирусом корона заражено 52 ученика од 850.000 ђака у основним и средњим школама.

Ивануша напомиње да тај број не значи да су се сви заразили у школи, јер се они друже и после школе, а могућа је зараза и унутар породице.

„Знамо да су деца оболевала и за време школског распуста, тако да није то апсолутна бројка. Чак и да су се сви заразили у школама, то је релативно мали број, тако да нема разлога за забринутост, ситуација је добра“, нагласио је Ивануша.

Заговорницима преласка на онлајн наставу, који су све гласнији на друштвеним мрежама, поручује да изолација може имати последице на ментално здравље деце.

„Пре ковида сви смо се жали како се због нових уређаја – паметни телефони, интернет, компјутери, деца све мање друже и да су све мање физички активни. У време ковида као да тражимо разлог да их још више изолујемо и затварамо“, навео је Ивануша.

Подсећа да је ковид 19 нова болест, да се о њој пуно научило у последњих неколико месеци, али и да се још увек не зна све.

Истиче да је потребна добра комуникација између свих – деце, учитеља, родитеља, али и епидемиолога о примени епидемиолошким мера у школи.

„Само том комуникацијом и сарадњом можемо пронаћи најбоље мере које ће задовољити потребе“, навео је званичник СЗО.

Како каже, мере које су тренутно на снази у школама у Србији су добре и потребне, те да су сличне мере увеле скоро све европске земље.

„Први циљ тих мера је да се заштите деца пред ширењем инфекције. Знамо да се вирус шири теже међу децом него међу одраслима,али како је то нова болест морамо бити пажљиви и пратити ситуацију“, закључио је Ивануша.

извор, фото:  ТАНЈУГ, РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *