DNEVNIK DIANE BUDISAVLJEVIĆ

U utorak, 12. novembra od 20 časova u bioskopu Arena Sinepleks biće održana novosadska premijera filma „Dnevnik Diane Budisavljević“. Nakon projekcije publika će imati priliku da razgovara sa rediteljkom filma. Karte su u prodaji.

Apsolutni pobednik Pulskog filmskog festivala sa šest osvojenih priznanja, istinita je priča o državljanki austrijskog porekla udatoj za lekara pravoslavne veroispovesti u Zagrebu, koja je za vreme Drugog svetskog rata, sigurne smrti spasila više od 10.000 srpske dece iz NDH logora.Među njima su i Živko, Milorad, Zorka i Nada koji se gotovo 80 godina kasnije vraćaju u logore svog detinjstva i tek tada saznaju da život duguju nepokolebljivoj snazi jedne žene. Diana je vodila detaljnu kartoteku dečijih sudbina, koju će joj nakon rata oduzeti nepovratno komunistička vlast 1945. kada njeno germansko i građansko poreklo postaju nepoželjni. Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njene smrti pronašla unuka, rasvetljena je herojska uloga žene uverene da njen život nije vredniji od života nedužno progonjenih.

 

NAGRADE na Pulskom filmskom festivalu, 2019. Pula, Hrvatska:
Velika Zlatna arena za najbolji film
Nagrada publike Zlatna vrata Pule
Nagrada ocjenjivačkog suda Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana – FEDEORA za najbolji hrvatski dugometražni film
Zlatna arena za režiju
Zlatna arena za glazbu
Zlatna arena za montažu

trejler filma: https://www.youtube.com/watch?v=4QjYxJcC2wA

izvor: Arena Sinepleks

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *