ДНЕВНИК ДИАНЕ БУДИСАВЉЕВИЋ

У уторак, 12. новембра од 20 часова у биоскопу Арена Синеплекс биће одржана новосадска премијера филма „Дневник Диане Будисављевић“. Након пројекције публика ће имати прилику да разговара са редитељком филма. Карте су у продаји.

Апсолутни победник Пулског филмског фестивала са шест освојених признања, истинита је прича о држављанки аустријског порекла удатој за лекара православне вероисповести у Загребу, која је за време Другог светског рата, сигурне смрти спасила више од 10.000 српске деце из НДХ логора.Међу њима су и Живко, Милорад, Зорка и Нада који се готово 80 година касније враћају у логоре свог детињства и тек тада сазнају да живот дугују непоколебљивој снази једне жене. Диана је водила детаљну картотеку дечијих судбина, коју ће јој након рата одузети неповратно комунистичка власт 1945. када њено германско и грађанско порекло постају непожељни. Захваљујући Дианином дневнику, који је након њене смрти пронашла унука, расветљена је херојска улога жене уверене да њен живот није вреднији од живота недужно прогоњених.

 

НАГРАДЕ на Пулском филмском фестивалу, 2019. Пула, Хрватска:
Велика Златна арена за најбољи филм
Награда публике Златна врата Пуле
Награда оцјењивачког суда Федерације филмских критичара Еуропе и Медитерана – ФЕДЕОРА за најбољи хрватски дугометражни филм
Златна арена за режију
Златна арена за глазбу
Златна арена за монтажу

трејлер филма: https://www.youtube.com/watch?v=4QjYxJcC2wA

извор: Арена Синеплекс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *