Дигитална припрема за малу матуру и на језицима националних заједница на сајту РТВ-а

У циљу што ефикаснијег укључивања у савремене облике учења и жељи да помогне малим матурантима да обнове градиво од петог до осмог разреда, Радио-телевизија Војводине је од 01. априла почела да на свом сајту објављује видео прилоге задатака из седам предмета, којима је обухваћено градиво за полагање мале матуре. На сајту rtv.rs, у одељку „Дигиталне припреме за малу матуру“, ученици имају прилику да сваког радног дана погледају избор од три, од укупно две стотине задатака из математике, српског језика, биологије, хемије, физике, географије и историје.

Задаци су припремани из Збирки за припрему мале матуре од претходних година и емитовани у оквиру емисије „Ја бирам“, Програма за децу и младе, током три сезоне. Програм је реализован на српском језику, а доступан је и са титловима на четири језика националних заједница – мађарском, русинском, словачком и румунском. Задаци су постављени на линку http://rtv.rs/matura, односно, кликом на банер „Дигиталне припреме за малу матуру“ на насловној страни сајта или на школским странама сајта на језицима националних заједница.

Предавачи су наставници основних и средњих школа, као и факултета, а сваки задатак је, уз објашњење предавача, праћен анимираном илустрацијом која ученицима помаже да се подсете чињеница и већ усвојених знања.

Овим путем Покрајински јавни сервис жели да изађе у сусрет наставницима и ученицима, пре свега завршних разреда и омогући им, да на једноставан и доступан начин обнове знања из кључних предмета.

”На сајту РТВ Војводине од данас су доступни и титловани прилози на језицима националних мањина, који су намењени осмацима како би обновили градиво из кључних предмета, а снимани су у оквиру емисије ”Ја бирам”. Покрајинска влада за овај пројекат издвојила је 16 милиона динара. Веома је важно да и ученици који наставу прате на језицима националних мањина имају могућност да исту прате на свом матерњем језику и да не заостају у школском градиву“, изјавио је потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш.

извор: РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *