Дигитализација за савремено образовање, али и за изазове

Србија је укључивањем у процесе дигитализације на свим друштвеним и привредним нивоима показала изузетну спремност за борбу са глобалним изазовима попут актуелне пандемије, изјавила је државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, поводом Светског дана телекомуникација и информационог друштва,

„Приоритети које је Влада Србије дефинисала и спроводи, а то су дигитализација образовања, управе и економије, показали су се као правовремени и сврсисходни, не само за конкурентност наше државе на глобалном плану у циљу развоја нашег друштва и сузбијања дигиталног јаза, већ и за борбу против глобалне опасности по здравље становништва и против претњи од урушавања привреде“, истакла је Матић, а наводи се у саопштењу.

Истакла је да су информационо- комуникационе технологије грађанима и у изолацији омогућиле да раде од куће, да остану у контакту са својим ближњима, да купују онлајн, добијају правовремене информације и да генерално лакше преброде кризу.

Такође, омогућена је дигитална настава за 900.000 ученика у Србији, привреда је добрим делом могла да настави да функционише, док је управа остварила изузетну ефикасност у ванредном стању, навела је државна секретарка.

Она је подсетила да су такви резултати остварени захваљујући системском уређивању последњих неколико година, доношењем низа законских и стратешких аката у областима информационе безбедности, електронског пословања, електронске трговине, развоја мрежа и дигиталне писмености, као и изградњом дигиталне инфраструктуре у школама.

„Посебно је значајно што су бројне институције, мобилни оператори и друге компаније, фирме и установе препознале потенцијале дигитализације за премошћавање ванредног стања и показале спремност да помогну грађанима у периоду када је била неопходна њихова самоизолација“, истакла је Матић.

Она је навела да је иницијатива „Дигитална солидарност“ Канцеларије за IT и е-управу, подстакла низ појединачних пројеката који у збиру показују друштвену одговорност наше привреде и разумевање да је на првом месту добробит грађана.

Такође, док је трајало ванредно стање Национални контакт за безбедност деце на интернету радио је несметано, док је део своје телефонске линије уступио и Савезу друштава психотерапеута Србије, ради пружања психолошке подршке грађанима, додала је Матић.

Светски дан телекомуникација и информационог друштва обележава се у оквиру Међународне уније телекомуникација 17. маја, на годишњицу потписивања прве међународне телеграфске конвенције 1865. године.

Генерални секретар Међународне уније телекомуникација, Хоулин Жао, ове године позвао је све чланице Уније да подрже концепт Агенде 2030, како би премостили дигитални јаз и искористили снагу информационих и комуникационих технологија за одрживи развој.

извор: ТАНЈУГ,РТВ
фото:Pixabay

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *