ДЕТЕЛИНАРА ДОБИЈА „УРБАНИ ЏЕП“

Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције јуче је започела радове на опремању површина јавне намене „46 урбаних џепова“ – микролокација Детелинара, у оквиру пројекта „Европска престоница културе“.

Вредност те инвестиције износи 34,8 милиона динара, а рок за завршетак свих предвиђених радова је 150 календарских дана. Реконструкцијом стамбеног блока, ограниченог улицама Руменачка и Пастерова, површине око 21 000 м2, потребно је да се оствари функционална, хомогена средина, прилагођена потребама његових корисника.

Објекат се састоји из три дела – дечијег игралишта, „Мегаструктуре“ П+1 и вертикалног врта.

Плинирано дечије игралиште биће опремљено справама за децу старију од шест година, уз постављање тартан подлоге, а према Правилнику о безбедности дечијих огралишта. То игралиште садржаће дрвене конструктивнe елементе, транспарентну облогу зидова (мрежу), као и затворени тобоган који је приступачан са највише етаже.

„Мегаструктура“ је једноспратни челични објекат, замишљен као место за задржавање и одмарање грађана. Биће повезан са осталим деловима блока новопланираном пешачком стазом. Објекат ће бити опремљен љуљашкама у приземљу, а садржаће степениште према горњој етажи на којој ће се налазити степенаста места за одмор, дружење и посматрање околине.

Вертикални врт је конструкција која ће наткривати „мегаструктуру“ и дечије игралиште. Предвиђен је да буде партерно осветљен гледајући из правца Руменачке улице. Планира се озелењавање вертикалног врта пузавицама.

У оквиру уређења зелених површина на тој локацији планирана је садња новог дрвећа и  жбунастих врста, уз задржавање постојећих стабала, како би се допунило укупно зеленило и омогућио хлад током летњег периода.

Целокупан простор стамбеног блока биће опремљен урбаним мобилијаром и имаће нову јавну расвету.

Ове године планирано је уређење урбаних џепова на територији још четири месне заједнице – Бегеч, Салајка, Омладински покрет и Стари Лединци, а у току је израда пројекта уређења  урбаних џепова у насељима Буковац, Сателит, Клиса и Кисач.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *