Две награде за „Асиметрију“ на Међународном филмском фестивалу RiverRun

Након недавне Награде за најбољи филм на Фестивалу светског филма у Сиднеју, „Асиметрија“, целовечерњи играни првенац редитељке Маше Нешковић, освојио је и две награде на овогодишњем издању Међународног филмског фестивала RiverRun у Винстон-Сејлему у Северној Каролини, у САД. У питању су награде за најбољег редитеља и најбољу (филмску) фотографију у такмичарском програму Re:Vision чији је фокус на независним дугометражним филмовима. Поменути фестивал је покренут још 1998. године, а Филмски центар Србије подржао је настанак и „Асиметрије“.

 

У образложењу жирија је истакнуто да Асиметрију награђују „због приказа поезије великог града кроз његове људе“. Асиметрија је светску премијеру имала на Филмском фестивалу у Сао Паулу, а домаћу на Фестивалу ауторског филма у Београду крајем прошле године. Том приликом је овај филм освојио два важна струковна признања: Марији Шарац је припала Награда „Марко Глушац“ за најбољу монтажу, док је Ђорђе Арамбашић добио Награду „Александар Петковић Петко“ за најбоље сниматељско остварење.

Филм Асиметрија разматра питање трансформације љубавних односа током времена и разлоге због којих се везе распадају. Сниман једног топлог београдског лета доноси љубавне приче три пара: дечака и девојчице, младића и девојке и на крају мужа и жене након 2о година брака. Како радња одмиче, приче се преплићу и издваја се шира слика само једног љубавног односа – једног пара у три кључне фазе њихових живота.

Главне улоге тумаче: Daria Lorenci Flatz, Уликс Фехмиу, Мира Јањетовић, Младен Совиљ, Лола Витасовић и Матеја Пољчић. У епизодним улогама појављују се: Дубравка Ковјанић, Милица Стефановић, Тамара Крцуновић, Љубомир Бандовић, Милица Јаневски, Момо Пићурић, Горан Славић…

Филм је снимљен по сценарију који су написали Маша Нешковић, Владимир Арсенијевић и Сташа Бајац, у копродукцији продуцентских кућа “This and That Productions” из Србије, “Коректиф” из Словеније i “Nightswim” из Италије, уз подршку Филмског центра Србије и Министарства културе и информисања Републике Србије. Од кључних сарадника, треба издвојити: директора фотографије Ђорђа Арамбашића, монтажерку Марију Шарац, композиторку Јању Лончар, костимографкињу Биљану Гргур и сценографкиње Јовану Цветковић и Јелену Сопић.

О свом фиму, Маша Нешковић је рекла: „Снимила сам овај филм инспирисана темама које ме прогоне, с идејом да доведем у питање трансформацију љубавних односа током времена и разлоге због којих се везе распадају. Желела сам да створим универзум у коме различите фазе једног односа могу да постоје истовремено, у ком можете паралелно посматрати пар средњих година који се раставља, 25-годишњи пар који се заљубљује и пар деце која летњи распуст проводе глуварећи по празном граду. Идеја је била да се посматрањем најстаријег пара, истовремено током детињства и младости, стигне до нових сазнања и дубљег схватања њихове везе, а да тиме што све три фазе тог односа постоје истовремено, млађи парови добијају шансу да неке свари ураде и другачије. Дакле, оно што ћете видети је мали филм из Србије који се пре свега бави емоцијама, а сви ликови су изникли из данашње београдске стварности.“

Маша Нешковић рођена је 1984. у Београду. Дипломирала је филмску и телевизијску режију на Факултету драмских уметности 2009. Режирала је 11 кратких играних и 12 документарних филмова, приказиваних и награђиваних на међународним филмским фестивалима кратког и студентског филма.

извор, фото: ФЦС промо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *