Da li je opravdan strah građana od praznih polica?

NOVI SAD – Svaki dan vanrednog stanja je novi izazov za sve građane. Donosi nova pitanja i nove brige. Sudeći po gužvama u marketima koje ne jenjavaju, strah od praznih polica je i dalje prisutan. Istraživali smo da li je taj strah opravdan. U kojoj meri građani uspevaju da se prilagode novonastaloj situaciji, a koliko sistem građanima?

U isti čas sa radnicima u markete stižu i prvi kupci. U pitanju je više strah nego glad iako nas u svim trgovinskim lancima svakodnevno uveravaju u to da namirnica ima sasvim dovoljno i ako vanredno stanje potraje, te da su magacini puni.

Velika potražnja od početka vanrednog stanja jeste za kvascem i sve ga je teže pronaći na rafovima. U redovnim okolnostima trošimo ga čak oko 30 tona dnevno prema nekim procenama. Na tehnološkom fakultetu, jedinoj licenciranoj laboratoriji za ispitivanje njegove aktivnosti saznali smo da ga zbog njegovog dobrog kvaliteta možemo znatno smanjiti tu količinu i uštedeti, a dobiti isti kvalitet testa koje sami mesimo i na kakvo smo navikli.

Zbog posebne pažnje koju moramo obratiti na higijenu, nije preporučljivo pravljenje kvasca u kućnim uslovima čemu mnogi pribegavaju, takođe su saveti profesorke Dodić.

Od građana se traži da budu odgovorni ali se i zdravstveni sistem u velikoj meri prilagodimo njima. Upravo zbog toga je i patronažna služba doma zdravlja Novi Sad napravila određene izmene u funkcionisanju kada su u pitanju porodilje.

Važno je da znate da niste sami, da postoje službe koje vam mogu pomoći, odgovoriti na pitanja i omogućiti da – ostanete kod kuće, koliko god je to moguće.

izvor i foto: RTV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *