Да ли је оправдан страх грађана од празних полица?

НОВИ САД – Сваки дан ванредног стања је нови изазов за све грађане. Доноси нова питања и нове бриге. Судећи по гужвама у маркетима које не јењавају, страх од празних полица је и даље присутан. Истраживали смо да ли је тај страх оправдан. У којој мери грађани успевају да се прилагоде новонасталој ситуацији, а колико систем грађанима?

У исти час са радницима у маркете стижу и први купци. У питању је више страх него глад иако нас у свим трговинским ланцима свакодневно уверавају у то да намирница има сасвим довољно и ако ванредно стање потраје, те да су магацини пуни.

Велика потражња од почетка ванредног стања јесте за квасцем и све га је теже пронаћи на рафовима. У редовним околностима трошимо га чак око 30 тона дневно према неким проценама. На технолошком факултету, јединој лиценцираној лабораторији за испитивање његове активности сазнали смо да га због његовог доброг квалитета можемо знатно смањити ту количину и уштедети, а добити исти квалитет теста које сами месимо и на какво смо навикли.

Због посебне пажње коју морамо обратити на хигијену, није препоручљиво прављење квасца у кућним условима чему многи прибегавају, такође су савети професорке Додић.

Од грађана се тражи да буду одговорни али се и здравствени систем у великој мери прилагодимо њима. Управо због тога је и патронажна служба дома здравља Нови Сад направила одређене измене у функционисању када су у питању породиље.

Важно је да знате да нисте сами, да постоје службе које вам могу помоћи, одговорити на питања и омогућити да – останете код куће, колико год је то могуће.

извор и фото: РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *