Dan Srpskog narodnog pozorišta

Danas, 28. marta obeležava se Dan Srpskog narodnog pozorišt, dan kada SNP navršava 159 godina od osnivanja i ulazi u 160. sezonu.

Ove godine se Dan SNP-a neće obeležiti kao i prethodnih godina – Svečanom akademijom u 12 časova, u okviru koje bi se, tradicionalno, upravnik SNP-a obratio svečanom besedom, nakon čega bi usledio umetnički program, u okviru kojeg se dodeljuju najviša priznanja SNP-a – medalje „Jovan Đorđević“ (zlatna, srebrna, bronzana), Godišnje nagrade i pohvale SNP-a zaslužnim umetnicima, radnicima i saradnicima SNP-a.

Upravnikova beseda i spisak nagrađenih  objavljeni su juče  na sajtu SNP, a sada( od 14h do 24h )će se  emitovati predstava „Svetozar“.

Reč je o građanskoj drami o Svetozaru Miletiću, prema tekstu Milovana Vitezovića, u režiji Juga Radivojevića.
Praizvedba ove predstave bila je 24. novembra 2018, povodom obeležavanje 100 godina od završetka Velikog rata i prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Svetozar Miletić je, zajedno sa Stevanom Branovačkim, Jovanom Đorđevićem i Jovanom Jovanovićem Zmajem, izvršio pripreme za osnivanje Srpskog narodnog pozorišta. SNP je „(…) osnovano na sednici Srpske čitaonice kojom je predsedavao Svetozar Miletić, prvenstveno kao nacionalna ustanova koja je imala zadatak da putem dramske književnosti i glumačke umetnosti prenosi srpsku reč i istoriju, da budi nacionalnu svest i podiže kulturni nivo Srba (…).“

Istorijat SNP-a: https://www.snp.org.rs/?page_id=238&lang=lat

Predstava „Svetozar“ (autorska i glumačka podela, fotografije, insert): https://www.snp.org.rs/?page_id=20358

O baletu „Ohridska legenda“: https://www.snp.org.rs/?p=22504

(prva baletska predstava izvedena u novoj zgradi SNP-a, 1981. godine)

Ove godine Balet SNP-a obeležava 70 godina od osnivanja, te je ovom premijerom, na Dan SNP-a, trebalo da bude krunisano dosadašnje obeležavanje jubileja, kao i sam Dan SNP-a.
U okviru obeležavanja jubileja do sada su održane promocije knjiga o baletu, izložba baletskih fotografija: https://www.snp.org.rs/?p=22813

Balet „Ohridska legenda“ svakako će biti premijerno izveden u okviru proslave jubileja, čije će se aktivnosti, kao i sve ostale aktivnosti Pozorišta, nastaviti po okončanju vanrednog stanja.

izvor: RTV; SNP
foto: RTV (Aleksandar Galić)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *