Дан Српског народног позоришта

Данас, 28. марта обележава се Дан Српског народног позоришт, дан када СНП навршава 159 година од оснивања и улази у 160. сезону.

Ове године се Дан СНП-а неће обележити као и претходних година – Свечаном академијом у 12 часова, у оквиру које би се, традиционално, управник СНП-а обратио свечаном беседом, након чега би уследио уметнички програм, у оквиру којег се додељују највиша признања СНП-а – медаље „Јован Ђорђевић“ (златна, сребрна, бронзана), Годишње награде и похвале СНП-а заслужним уметницима, радницима и сарадницима СНП-а.

Управникова беседа и списак награђених  објављени су јуче  на сајту СНП, а сада( од 14h до 24h )ће се  емитовати представа „Светозар“.

Реч је о грађанској драми о Светозару Милетићу, према тексту Милована Витезовића, у режији Југа Радивојевића.
Праизведба ове представе била је 24. новембра 2018, поводом обележавање 100 година од завршетка Великог рата и присаједињења Војводине Краљевини Србији.

Светозар Милетић је, заједно са Стеваном Брановачким, Јованом Ђорђевићем и Јованом Јовановићем Змајем, извршио припреме за оснивање Српског народног позоришта. СНП је „(…) основано на седници Српске читаонице којом је председавао Светозар Милетић, првенствено као национална установа која је имала задатак да путем драмске књижевности и глумачке уметности преноси српску реч и историју, да буди националну свест и подиже културни ниво Срба (…).“

Историјат СНП-а: https://www.snp.org.rs/?page_id=238&lang=lat

Представа „Светозар“ (ауторска и глумачка подела, фотографије, инсерт): https://www.snp.org.rs/?page_id=20358

О балету „Охридска легенда“: https://www.snp.org.rs/?p=22504

(прва балетска представа изведена у новој згради СНП-а, 1981. године)

Ове године Балет СНП-а обележава 70 година од оснивања, те је овом премијером, на Дан СНП-а, требало да буде крунисано досадашње обележавање јубилеја, као и сам Дан СНП-а.
У оквиру обележавања јубилеја до сада су одржане промоције књига о балету, изложба балетских фотографија: https://www.snp.org.rs/?p=22813

Балет „Охридска легенда“ свакако ће бити премијерно изведен у оквиру прославе јубилеја, чије ће се активности, као и све остале активности Позоришта, наставити по окончању ванредног стања.

извор: РТВ; СНП
фото: РТВ (Александар Галић)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *