Дан војске Србије

Министар одбране Александар Вулин честитао је данас Дан Војске Србије свим њеним припадницима и грађанима Србије и истакао да војска даје свој максимум у борби против корона вируса.

Вулин је за Радио-телевизију Србије најавио данашње отварање нове болнице у Војномедицинском центру „Карабурма“ и захвалио фирми “Термомонт” и њеним партнерима на овој вредној донацији.

Министар Вулин је истакао да све што је било у надлежности Војске Србије дато је на располагање у борби против Covid-19, али и за све остале потребе грађана, преноси Министарство одбране у саопштењу.

„Припадници Војске Србије ангажовани су свуда и где год је то потребно – војска је ту. Обезбеђујемо граничне прелазе са Министарством унутрашњих послова, затим мигрантске и прихватне кампове са МУП-ом и Комесаријатом за избеглице, 150 објеката социјалне инфраструктуре, затим значајне медицинске објекте. Поставили смо привремене болнице, обезбеђујемо их, наши здравствени радници брину о пацијентима, дакле нема ниједног сегмента живота где Војска Србије није дала свој максимум“, рекао је министар одбране.

Према речима министра Вулина, на дневном нивоу се води рачуна о сваком припаднику Војске Србије.

„И ја и начелник Генералштаба Војске Србије, а пре свих врховни командант Војске Србије добија извештај о здравственом стању свих наших припадника. Они са лакшим симптомима обољења од Covid-19 углавном су на кућном лечењу. Имамо два припадника која су у доста тешком стању и боримо се за њих. Они су у Клиничком центру Војводине, а остали су углавном отпуштени на кућно лечење“, поручио је министар Вулин.

Вулин је рекао да је Војска Србије сачувала своју борбену готовост и све своје способности, без обзира на додатна ангажовања њених припадника за време ванредног стања у Републици Србији.

„Војска Србије је у стању да заштити себе, да заштити Србе без обзира где они да живе, да заштити своје небо, свој суверенитет и интегритет. Врховни командант Војске Србије и председник Републике Александар Вучић инсистира на томе да војска мора да буде увек у стању да испуни све своје уставне задатке. Трудимо се и успевамо у томе да сачувамо нашу борбену готовост, да сачувамо све своје способности без обзира на корону“, рекао је министар Вулин.

На питање када ће Војска Србије имати вежбе са војскама других земаља, министар Вулин је рекао да имајући у виду тренутну ситуацију око коронавируса, у овом тренутку то нико не може да каже са сигурношћу.

„У овом тренутку требало је да имамо неколико разних војних вежби и са земљама истока и са земљама запада. Све се помера за септембар или октобар ове године. Да ли ће тога бити, када ће то бити, нико у овом тренутку не може да вам каже“, истакао је министар одбране.

Министар Вулин се осврнуо и на продубљивање сарадње између војски Србије и Народне Републике Кине и истакао значај помоћи која је стигла од Министарства одбране Народне Републике Кине, долазак кинеских лекара експерата у Србију и писмо подршке које је упутио генерал Џанг Јоусја у име Централне војне комисије Народне Републике Кине.

„Нисмо сами. Ту је Народна Република Кина, Руска Федерација, Европска унија и Турска које су послале помоћ. За нас је веома важан тај осећај да нисмо сами и да се зна да борба Србије има подршку“, поручио је министар Вулин гостујући у Јутарњем програму Радио-телевизије Србије.

Он је додао и да никада не можемо да кажемо где престаје војска, а где почиње народ и да „зато и побеђује“.

Вулин положио венац на Споменик Незнаном јунаку

Изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије, министар одбране Александар Вулин данас је, уз војне почасти, положио венац на Споменик Незнаном јунаку на Авали, поводом Дана Војске Србије – 23. априла, саопштило је Министарство одбране.

вулин, венац, гроб, незнаног, јунака

Министарство одбране

“Историја Војске Србије је историја Србије. У тешким временима војска и народ су једно, зато је победа неспорна, а предаја није могућа. Ни једна људска сила није победила Србију, неће је победити ни болест. Преци су за нас изборили слободу, а ми ћемо је сачувати за потомке”, уписао је Вулин у спомен-књигу.

Вулин је венац положио у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића и команданта Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-мајора Душка Жарковића.

На Цвети 23. априла 1815. године у Такову је подигнут Други српски устанак, који представља историјску прекретницу у стварању модерне српске државе и војске.

Од 2012. године 23. април обележава се као Дан Војске Србије.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: РТВ (Јарослав Пап)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *