Данас је Ускрс по Грегоријанском календару

Цркве и верници који поштују Грегоријански календар данас обележавају Ускрс, празник којим се слави Христово васкрснуће.

Овај празник симболизује победу живота над смрћу.

Ускршње славље је за вернике крај Великог поста, а први мрсни залогаји су васкршња јаја која се, према древном обичају, фарбају у црвено као симбол проливене Христове крви.

Јаје је симбол обнављања природе и живота и као што бадњак горећи на огњишту даје посебну чар божићној ноћи, тако исто ускршње црвено јаје значи радост и за оне који га дају и за оне који га примају.

Хочевар: Ускрс остаје Ускрс, али га је тешко славити без заједнице

Ускрс остаје Ускрс, његов садржај је исти, али за нас је у овим изазовним временима тешко славити Ускрс без заједнице и то није само питање историје и храма, које свакако има своје значење, већ је важан наш сусрет са оним који је победио смрт, зло и таму, поручио је надбискуп Станислав Хочевар на данашњи празник.

Говорећи за ТВ Прва, Хочевар је послао поруку да ово време грађани не гледају негативно и додао да је ово изванредна прилика да спознамо себе и откријемо све своје позитивне могућности.

„Ми смо наш живот, најпре живот људи, а онда и хришћански, разводнели, направили мрачним… Зато је ово време изванредна прилика да ми сви откривамо да имамо у себи много могућности. Свако од нас може да постане врхунска личност“, рекао је Хочевар.

Објаснио је да то значи да свако од нас више спознаје, воли, хоће, чини добро, додајући да би ово искушење требало искористити позитивно.

„Не би требало дозволити да нас спољне прилике униште, већ да пробудимо у себи све најбоље енергије и постигнемо максимално у свом животу“, рекао је Хочевар.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
илустрација:freeimages.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *