Данас почиње е-заказивање за упис и тестирање првака

На порталу е-Управа од данас је омогућена услуга електронског заказивања термина за упис и тестирање будућих ученика првог разреда, а та услуга биће доступна до 10. јула.

Како је раније саопштило Министарство просвете, науке и технолошког развоја, електронско заказивање термина за упис и тестирање будућих ученика првог разреда омогућиће родитељима и старатељима да једним одласком у школу заврше све у вези са уписом и тестирањем деце.

 

Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Канцеларија за информационе технологије и електронску управу припремили су те нове процедуре уписа деце у први разред основне школе за школску 2020/2021. годину, како би тај процес био поједностављен.

Објашњавају да родитељи, старатељи и законски заступници приликом уписа детета у школу не доносе ниједан документ, јер ће сви подаци бити прибављени по службеној дужности електронским путем.

У саопштењу се прецизира да ће се преко апликације е-Упис извршити упис ученика у школу, као и повлачење неопходних докумената из матичне књиге рођених, евиденције пребивалишта и из ИЗИС-а о обављеном лекарском прегледу.

Изузетно, ако је лекарски преглед обављен пре 16. марта или ако је лекарски преглед обављен код приватног лекара, родитељ доставља школи лекарско уверење.

Упис ученика у први разред основне šколе, у складу са заказаним терминима, обавља се од 1. јуна до 20. јула.

Након уписа у šколу, истог дана у заказаном термину психолог, односно педагог школе тестираће ученика.

Од 1. априла родитељи имају могућност да електронским путем искажу интересовање за упис детета у први разред у одређену основну šколу на Републике Србије преко портала е-Управа, подсећа Министарство у саопштењу.

извор: ТАНЈУГ
фото: euprava.gov.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *