Данас консултације Вучића и Брнабић о захтеву Синода СПЦ

Председник Србије Александар Вучић данас ће одржати консултације са премијерком Аном Брнабић о захтеву Синода СПЦ да се за Васкрс привремено прекине забрана кретања, наводи Блиц.

Синод СПЦ јуче је, после седнице, државном врху Србије упутио молбу да се верницима одобри кретање на Васкрс, од пет до десет часова ујутро, како би они православни верници који нису у изолацији због епидемије корона вируса могли да присуствују литургији.

вуциц, брнабиц433

Танјуг (Председништво Србије)

Синод СПЦ довео Вучића у незавидан положај

Председник Србије Александар Вучић доведен је у незавидан положај после „предлога и молбе“ Синода Српске православне цркве (СПЦ) државном врху да на Ускрс, у недељу 19. априла, укине забрану кретања од пет до десет сати, пише „Блиц.

„Шта год одлучи, Вучић ће бити крив“, описује за лист извор близак председништву Србије ситуацију насталу после позива Синода СПЦ да се укине забрана кретања како би православни верници који нису у изолацији због епидемије корона вируса могли да присуствују литургији.

Подсећа се да је до саопштења дошло непосредно пошто је Вучић изјавио да је разговарао с патријархом Иринејем и да је изјавио да ће и „црква на одговоран начин да приступи, а и да ћемо кроз ТВ преносе моћи да испунимо своја верска права гледајући литургије васкршње, али и да сачувамо здравље и живот људи“.

„Блиц“ наводи да је тај Вучићев став „наишао на разумевање“ патијарха, који је и раније налагао свештенству да сав богослужбени и парохијски живот саобрази са одлукама Владе Србије у вези а корона вирусом, међутим, Синод СПЦ је изашао у јавност с другачијим саопштењем.

„На овај начин, председник Вучић је доведен у незавидну позицију. Уколико забрани окупљање верницима, биће крив. С друге стране, уколико одобри, биће крив за сваког новог зараженог или мртвог“, наводи саговорник лист и истиче да председник још није донео одлуку.

Како се наводи, „Блицу“ је у врху СПЦ потврђено да се разговор одвијао на поменут начин, али да је Синод после вишесатних разговора ипак изашао у јавност с другачијим саопштењем „под притиском верника и петиција појединих академика и јавних личности“ да се СПЦ ипак бори за одржавање литургија уз присуство верника.

Лист подсећа и да о питању прославе Ускрса иза затворених врата већ неколико дана расправља православни свет.

Свети синод Грчке православне цркве је саопштио да ће се на Ускрс и током целе Страдалне недеље литургије одржавати иза затворених врата, док ће се сама Васкршња литургија уз присуство верника одржати 26. маја, ако то рестрикције поводом епидемије дозволе.

У Русији још нема јасне одлуке државних органа. Руска православна црква је става да треба наставити са редовним богослужењима у црквама, с тим што се верници имају држати здравствених мера које су донели надлежни органи. С друге стране, РПЦ је такође позвала своје вернике да се припреме на то да ће се Света литургија на Васкрс преносити путем медијских сервиса, јер им неће бити дозвољено да дођу у храм.

извор: ТАНЈУГ, БЛИЦ, РТВ
фото: spc.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *