Грчка спремна да сноси трошкове туриста ако су заражени

Грчка влада спремна је да сноси трошкове за оне туристе за које се током боравка у Грчкој испостави да су позитивни на корона вирус и ти туристи биће смештени у хотелима, а трошкови ће ићи на терет Грчке, преноси портал „Грчкаинфо“.

То је, како је наведено, изјавио у понедељак владин портпарол Стелиос Петсас.

„То смо радили раније и наставићемо и даље“, рекао је на конференцији за медије.

Петсас је додао да од затварања граница Грчка плаћа смештај онима који долазе у земљу и морају да остану у карантину.

„Хиљаде људи прошло је кроз карантин“, нагласио је он подсећајући да се тестови на COVID-19 већ обављају на Међународном аеродрому у Атини, да се посетиоци задржавају у хотелу једну ноћ док не добију резултате теста, а затим у зависности од резултата који имају могу остати у опуштеном седмодневном карантину или под строгим надзором 14 дана, ако су позитивни.

„Наставићемо тако, с једном разликом. Очекујемо далеко мањи број случајева заразе и чак се надамо да их неће ни бити, јер број заражених у европским земљама из којих очекујемо туристе опада“, рекао је Петсас.

Наш циљ је да осигурамо максималну сигурност за становнике и туристе, додао је он.

Међутим, није објаснио хоће ли грчка држава платити и храну и лекове, преноси портал keeptalkinggreece.com

Иначе, туристи из Србије од 15. јуна могу боравити у Грчкој без теста и карантина.

Министарство туризма Грчке објавило је недавно списак земаља за чије посетиоце ће Грчка отворити границе од 15. јуна.

Посетиоци из тих земаља међу којима се налази и Србија, неће бити тестирани на Covid-19 и неће бити у карантину.

Поједини посетиоци могу бити насумично тестирани.

Грчка управа цивилног ваздухопловства продужила је у понедељак, 1. јуна, забрану летова из седам земаља као и за улазак неевропских држављана, а истовремено је продужила и обавезан карантин за путнике који улазе у Грчку у јуну.

Мера обавезног предострожног карантина за путнике свих националности који стижу у Грчку са свих међународних одредишта продужава се до 23:59 у уторак, 30. јуна 2020.

Од понедељка, 15. јуна, наставиће се пракса обавезног тестирања и карантина за путнике који долазе из земаља високог ризика преноса Covid-19. Листа се стално ажурира.

Држављани свих осталих земаља биће прихваћени без ограничења, али могу бити подвргнути насумичном тестирању по доласку, јер ће одређен број путника на свим летовима обавити тест.

До недеље, 14. јуна на снази је привремена забрана летова за/из Грчке седам земаља. То су: Италија, Шпанија, Холандија, Велика Британија, Албанија, Турска и Северна Македонија.

Забрана уласка грађана који нису чланови ЕУ остаје на снази до 15. јуна 2020. године.

Следећи изузеци важе: чланови породица европских држављана, држављани шенгенских земаља, здравствено особље, држављани трећих земаља који имају дугорочну визу неке европске земље и шенгенску визу, владини службеници, дипломате, војно особље, транзитно хуманитарно особље, посаде авиона и они који нису европски држављани, али су од грчког конзулата добили дозволу за путовање.

Што се тиче Северне Македоније, отварање граница за сада је одложено

У протекла 24 сата у Северној Македонији је забележен највећи број оболелих од корона вируса од почетка фебруара, након што су ублажене неке рестриктивне мере и отворени су ресторани и кафићи.

Министар здравља Северне Македоније Венко Филипче саопштио је јуче да је у протеклом дану регистровано 89 нових случајева Covid-19, а преминуло је још седам људи.

Због наглог повећања броја оболелих биће одложено најављено отварање граница, рекао је Филипче.

Он је истакао да ће поново бити враћене све мере уколико до краја недеље не дође до значајног пада броја новооболелих.

Уколико границе Северне Македоније остану затворене за туристе од 15. јуна, туристи ће у Грчку моћи да путују преко Бугарске.

извор: РТВ
фото: Pixabay

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *