Грађанима Србије од данас за улаз на Косово и Метохију потребан тест на ковид

Влада тзв. Косова усвојила је у уторак нове одлуке у оквиру мера против ширења корона вируса, а према којима ће грађанима из централне Србије, Албаније, Северне Македоније, Црне Горе и БиХ бити потребан тест на ковид-19 за улазак, преноси Коха.

Грађанима је забрањено кретање од 22.30 до 5 сати ујутро изван домова у Приштини, Призрену, Пећи, Подујеву, Ђаковици, Урошевцу, Липљану, Глоговцу, Вучитрну, Јужној Митровици, Гњилану, Косову Пољу и Штрпцу, преноси Косово онлајн.

Маске ће бити обавезне у свим активностима изван кућа и станова, као и на физичкој удаљености мањој од два метра у заједничким просторијама. Послодавци су дужни да створе услове да се та раздаљина примени у радном окружењу.

Такође, забрањена су окупљања више од пет људи, као и јавна окупљања, укључујући породичне свадбе и весеља.

Забрањене су и рекреативне, културне и спортске активности.

Дозвољени су само фитнес, затворени базени и индивидуални спортови.

Јавни превоз мораће да ради са пола капацитета у погледу броја путника.

Јавним здравственим установама препоручује се смањење мање важних услуга.

Као део мера, предвиђено је отварање јавних и приватних вртића после процене и надзора од стране локалних власти, у складу са Приручником за заштиту од ширења корона вируса.

За сектор угоститељства се наводи да је њихова активност забрањена после 22.30 часова, али после овог времена могу радити на отвореном, поштујући удаљеност од два метра између столова и уз услугу „за понети“.

У оквиру ових мера такође је наведено да ће бити забрањено физичко учешће грађана у свим верским обредима.

Нове мере за сузбијање ширења корона вируса не укључују једнонедељну самоизолацију грађана тзв. Косова који се враћају из региона, односно из централне Србије, Албаније, Босне и Херцеговине, Северне Македоније и Црне Горе. Да предлог за самоизолацију није ступио на снагу, за ТВ Кљан Косова потврдио је саветник премијера привремених приштинских институција Џавит Бећири.

извор: ТАНЈУГ, РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *