Гојковић: Већ пет дана имамо више отпуста него пријема, у јуну и јулу тестирање на антитела

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић истакао је данас постоји константан пад броја оболелих и да већ пет дана имамо већи број отпуста из болница, него пријема нових оболелих, због чега је одлучено да се релаксирају мере.

Он је такође најавио током јуна и јула тестирање на антитела.

Гојковић је, одговарајући на питање на основу којих параметара је препоручено да се мере ублажавају, као и када би могло доћи до националног тестирања, нагласио да се мере доносе искључиво на основу епидемиолошких критеријума.

„Имамо константни пад броја оболелих, као што смо и очекивали у протекла три дана. То је једна од разлога за ублажавање мера. Надаље оно што је битно је да имамо у овом тренутку већи број отпуста из болница него пријема, и то је евидентно већ пет дана. То је једна од разлога што желимо да релаксирамо мере“, објаснио је он на конференцији у Београду.

Гојковић је казао да то, међутим, ништа не значи ако се бројеви буду поново повећавали, јер ће власти тада бити приморане да врате мере на оно што смо имали до данас.

Што се националног тестирања тиче каже да се кренуло са брзим тестирањем, и да ће у наредном временском периоду бити урађен значајно већи број тестирања, како би се стекла реалнија слика и процена какво је тренутно стање у популацији.

“Национално тестирање не може да се ради у самом почетку епидемије, мора да протекне један временски период да би испитали стање. Врхунац тестирања биће током јуна и јула месеца, када је потребно преко надлежних завода за јавно здравље да се спроведе тестирање на антитела, како би утврдили број болесника који су асимптоматски прележали ковид”, рекао је Гојковић.

Кренуло се са брзим тестовима, они откривају антитела

Гојковић је изјавио да су брзи тестови почели да се користе, али и додао да ће они највећим делом бити рађени тек у наредном периоду, у процени епидемиолошке ситуације.

Гојковић је појаснио да брзи тестови имају знатно већу специфичност и сензитивност од ПЦР тестова, али се њима анализира присуство антитела у крви.

“Кренуло се са тестирањем брзим тестовима и то се ради из пуне, венске крви, а утврђује се да ли у њој постоје или не антитела на вирус корона”, рекао је Гојковић.

Ако постоје антитела, лекари онда знају да је особа или инфицирана или прележала Ковид 19 инфекцију, пошто се антитела појављују пет до седам дана од оболевања.

“То нам је само дијагностички показатељ и ти брзи тестови ће највећим делом бити рађени у процени епидемиолошке ситуације и заражености становништва” рекао је Гојковић.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: Танјуг (Зоран Жештић)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *