Гала концерт оперске музике у Синагоги

Гала концерт оперске музике Vissi d’arte у уторак, 12. новембар 2019, у Синагоги!
Учествују:
Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“
Диригент: Емануел Пласон
Солисти: Нино Лезава, сопран – Зураб Зурабишвили, тенор – Јасмина Трумбеташ Петровић, сопран
Александар Стаматовић, бас-баритон – Марија Јелић, сопран

На програму су најлепше оперске арије Пучинија и Вердија
Концерт почиње у 20,00 часова.

Улазнице се продају у просторијама Музичке омладине Новог Сада (Католичка порта 2, тел. 021/452-344), радним данима од 8х до 14х, као и ОН-Лине: www.muzickaomladina.org
Цене улазница: 800,00 динара партер средина и и 600,00 динара партер са стране. Студенти, ђаци и пензионери имају попуст 50% на редовне цене карата.
***
Организатор концерта: оперска агентура „Сандра Миланков“
***
Диригент Емануел Пласон (Еммануел Плассон) је и шеф-диригент Хавајске опере Хонолулу. Студије дириговања је завршио на Јејлу, у Америци. Гостује широм света, између осталог редовно наступајући у лондонској опери Ковент гардена, њујоршком Метрополитену, Опери „Лyриц“ у Бостону, Њујоршкој градској опери, затим у Кентакију, Минесоти, Синсинатију, Мидлберију. Сарађивао је с оперским кућама Монтреала, Тулуза, Даласа, Орланда, Вермонта, Мелбурна и Новог Зеланда… У својој домовини Француској Пласон је наступао у скоро свим оперским кућама и сматра се амбасадором француског репертоара. Прошле године у Паризу, на отвореном, дириговао је концертом на којем су наступали Роберто Алања и Александра Курзак.

Сопранисткиња Марија Јелић (1993) од 2017. пева у Народном позоришту у Београду где је до сада остварила следеће улоге: Барбарине у Моцартовој Фигаровој женидби, Инес у Трубадуру и Грофице Черпано у Риголету Ђузепа Вердија, Стане у Коњовићевој Коштани, Мими у Пучинијевим Боемима. Тренутно припрема улоге у операма Кармен Жоржа Бизеа и На уранку Станислава Биничког. Носилац је великог броја награда на националним такмичењима из певања. Наступала је на великом броју концерата у земљи, као и у Паризу и у Бечу (с Бечким камерним оркестром). Певала је на гала концерту затварања оперског фестивала у Вернигеродеу (Немачка), као и у Интернационалном музичком центру у Москви.

Јасмина Трумбеташ Петровић, првакиња је опере Народног позоришта у Београду. Добитница је многих награда у земљи и иностранству. Током каријере сарађивала је с бројним домаћим и страним уметницима и наступала на међународним сценама у Италији, Аустрији, Француској, Румунији, Немачкој, Кореји, Мађарској, Португалији, Грчкој, у операма Аида, Мадам Батерфлај, Тоска. До сада је тумачила сопранске улоге, између осталих, и Тоске, Аиде, Дездемоне, Амелије, Елизабете, Адријане, Леоноре, Батерфлај, Мими, Микаеле и Хасанагинице. За улогу Тоске 2014. године добила је награду Удружења музичких уметника Србије и прославила 20 година уметничког рада. Од 2015. као вокални педагог сарађује с мајсторским курсом за певаче у Јерусалиму – ИМВАЈ.

Нино Лезава је дипломирала с највишим оценама на Државном конзерваторијуму „И. Саразишвили“ у Грузији. Усавршавала се на бројним мастер-класовима код познатих оперских уметника, између осталих Ане Томове и Јелене Обрасцове. Била је солиста Државне опере „З. Талиашвили“, где је остварила улоге Виолете у Травијати, Ђилде у Риголету, Норине у Дон Пасквалеу, Адине у Љубавном напитку, Церлине у Дон Ђованију, Лучије у Лучији од Ламермура, Оскара у Балу под маскама. Наступала је у Аустрији, Швајцарској, Немачкој, Русији и Италији. Добила је награду на Националном фестивалу драмских уметности у Пезару. Од 2011. године обавља функцију уметничког директора и професора на Међународној академији оперског певања „Рената Тебалди и Марио дел Монако“ у Пезару.

Грузијски тенор Зураб Зурабишвили је студирао соло певање на Конзерваторијуму у Тбилисију и на Моцартеуму у Салцбургу код Марте Шарп и Хане Лудвиг. Од 2013. ради као слободни уметник и пева широм света у разним театрима, попут Националне опере у Атини, Опере Фландрије у Антверпену, Берлинске опере, Краљевске опере (Копенхаген), Немачке опере (Диселдорф), опера у Грацу и Хановеру, Тиролског државног позоришта (Инсбрук), Баденског државног позоришта (Карлсруе), Народног позоришта у Манхајму, Државне опере у Тбилисију, Израелске опере (Тел Авив), Краљевског позоришта (Торино), Немачког народног позоришта (Вајмар), Хрватског народног казалишта (Загреб), Народног позоришта (Београд) и Циришке опере.

Александар Стаматовић је првак Опере Народног позоришта у Београду, а паралелно с уметничком каријером Стаматовић је од 2005. до 2007, као и од 2012. до 2019. године, радио на положају заменика директора. Остварио је низ улога, као што су: Јован у Штраусовој Саломи, Ескамиљо у Бизеовој Кармен, Лепорело у Моцартовом Дон Ђованију, Алфио у Маскањијевој Кавалерији рустикани, Санча Панса у Маснеовом Дон Кихоту, Монтероне у Вердијевом Риголету, Амонасро у Вердијевој Аиди, Анђелоти у Пучинијевој Тоски… Сарађивао је с многим реномираним позориштима и оперским кућама широм Европе и у САД-а. Гостовао је у оперским кућама и на фестивалима у Италији (Равена, Казамари, Ровиго, Виченца), Грчкој (Атина, Солун, Крф, Кефалонија), Данској, Мађарској, Словенији, Аустрији, Португалији, Норвешкој, Француској, Бугарској и на Кипру. Певао је с реномираним уметницима, као што су и Лео Нучи и Хосе Карерас.

извор: Музичка омладина Новог Сада

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *