Вучић: Очекујемо убрзано повећање броја заражених, од 8х затварамо све границе

Од сутра у 8 часова ујутру затварају се сви гранични прелази за улазак у Србију, путника који се превозе возилима друмског, железничког и речног саобраћаја. Осим транспортних камиона, више нико не може да уђе на територију Републике Србије, рекао је председник Србије Александар Вучић. У недељама које долазе очекујемо убрзано повећавање броја заражених, упозорио је.

Вучић је на конференцији за новинаре у Београду рекао да је од увођења ванредног стања на територију Србије ушло 71.180 српских држављана. Многи од њих се, како је рекао, понашају дисциплиновано и одговорно, али има и „катастрофалних изузетака“.

„Пратимо телефонске бројеве италијанске – не прислушкујемо, већ пратимо – да ли се крећу људи са италијанским бројевима у ромингу, и крећу се! Посебно ће полиција да обрати пажњу на поједина насеља. У Београду у појединим насељима имамо велики број људи“, истакао је Вучић и поручио грађанима да се не изненаде ако вечерас у Миријеву или у неким местима источне Србије и Поморавља, буде више полицајаца на улицама.

У наредних седам дана морамо да будемо најозбиљнији, да нам се не би догодило нешто што се догодило у другим земљама. подвукао је председник.

Подсетио је да су у Србији досад регистрована 103 потврђена случајева КОВИД-19, и да се у недељама које долазе очекује убрзано повећавање броја заражених.

„Нама је Инфективна клиника у Београду готово пуна, прелазимо на болницу „Драгиша Мишовић“. Људи морају да разумеју, данас је двоје пуштено јер су два пута били негативни на коронавирус – поштујемо правила СЗО, морају бити два пута негативни да би били пуштени. Пуштено је двоје, али нам сваког дана долази много више, период лечења није кратак да бисмо ту битку могли да добијемо. Лекари се држе јуначки, војска и полиција добро обављају свој посао, и верујем да ћемо моћи да помогнемо лекарима да у оваквом темпу наставе. иако су веома уморни“, казао је Вучић и додао да се очекује да сутра још троје пацијената буде отпуштено из болнице.

Стижу стотине нових респиратора
Истакао је да је број од 100 и више оболелих важан, јер је то негде тренутак када је у неколико земаља број заражених кренуо да расте геометријском прогресијом.

„Оно што је за наш важно да покушамо да тај раст не буде експоненцијалан, да траје што дуже, али да буде доста нижи. Дисциплина је од пресудног значаја“, истакао је.

Када је реч о апаратима и медицинској опреми, Вучић је казао да је вечерас стигло још седам респиратора шведске производње, као и да се чека још девет из Лајпцига, а у суботу увече још 100 који би дошли као донација Кине.

„Купили смо још 200 клиничких респиратора, не могу да говорим где и како, очекујемо их до уторка“, најавио је председник.

Истакао је да од 1.018 респиратора којима Србија располаже, нису сви слободни, јер су на многима онколошки и плућни болесници, али да ће са новим респираторима који стижу број слободних за оболеле од КОВИД-19 бити готово двоструко већи од броја заузетих.

„Већ сам ступио с другим земљама и трговицима у контакт, гураћемо да буде преко 1.000. То је било моје обећање премијерки Брнабић, да ћемо да изгурамо на овај или онај начин“, казао је Вучић.

Рекао је и да су трговински ланци понудли да се два пута недељно организује трговина за пензионере, али биће задржан термин у недељу од 04 до 07 сати ујутро, како би се обесхрабрили да излазе из куће.

Од петка у подне укида се међуградски саобраћај
Вучић је најавио и потпуно укидање међуградског саобраћаја у петак од 12 часова, односно последњи поласци возова и аутобуса морају да се остваре до сутра у подне и оставља се само могућност само аутомобилског међуградског саобраћаја.

„У наредним данима највероватније ћемо донети додатне одлуке о временском проширењу онога што неки називају полицијским часом, а ми забраном кретања. Неће бити од 20х до 5х, него ћемо то време проширити и то ћемо вас обавестити до викенда“, казао је.

 

Извор: Тањуг/Раде Прелић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *