Вучић: Нећемо још да затварамо градове, болнице нам све пуније, ускоро још неколико стотина респиратора

„Приближавамо се периоду када ћемо имати прво 5, 20, па 30 мртвих дневно. Рашће геометријском прогресијом. Много смо срећни што смо у последња 24 сата имали само једног мртвог. Морамо да имамо у виду имамо више становника од осталих земаља на Балкану. А и имамо највећи прилив из иностранства“, објаснио је Вучић на конференцији за штампу.

Казао је да се појавило ново жариште корона вируса у Србији – Ћуприја, и то од тренутка када су људи стигли из иностранства.

„Да затварамо градове требало би прво да затворимо Ћуприју. У Ваљеву влада сада већа дисциплина. Много глупости смо направили у Ваљеву, срце ме боли због тога. Од прослава до неких других неодговорних ствари“, указао је он.

Вучић је изразио задовољство што у геронтолошке центре није ушао корона вирус и што и даље имамо млађе људе који су заражени.

Друга добра вест, како је рекао, јесте да је трудница која је заражена родила бебу „за чисту 9“.

„Да је жива и здрава, и како се код нас каже, лепша и паметнија од оца и мајке. Трудница се добро осећа, видећемо како ће тећи даље“, додао је он.

Друга добра вест је, како је пренео, да је један младић, када је кренула криза са Луганом и Паризом, који је од почетка био на респиратору, истубиран и сада дише својим плућима.

„По први пут имамо велику наду да ће са тим младим човеком све бити у реду“, казао је он.

Указао је да су најпогођенији они који су болесни и они који су старији.

С тим у вез поручио је начелнику Генералштаба Војске Србије Мојсиловића да „ни птица, а ни мува“ не сме да уђе у геронтолошке центре.

брнабиц, вуциц87777

TANJUG /INSTAGRAM „BUDUCNOSTSRBIJEAV“

„То је уништило Италију и Шпанију. Војска мора да их чува као око у својој глави“, подвукао је он.

Поновио је да је у Италији у само једном дану преминуло 969 особа, додајући да је сигурно више, јер се ради само о броју регистрованих у болницама, а има сигурно по становима мртвих.

„Моја молба грађанима Србије, свих старосних доба немојте да излазите из куће. Безброј пута ћемо понављати тај апел. То је једини начин да сачувате себе и своје ближње. Све друго што бисмо говорили сваки дан је бесмислено ако то не урадимо, само ћете да слушате о све већим бројевима“, нагласио је он.

Указао је да би Србија данас била на коленима да нису обновљени „Драгиша Мишовић“ и Земунска болница, са чим је купљено пет до седам дана.

Подсетио је да ће Клинички центар бити готов за годину дана, поновио да вентилациони систем у ВМА не ваља и констатовао да све што је могло да нас погоди, да буде лоше, нас је погодило.

„Опет се држимо и у снабдевању смо најбољи у Европи, респиратора смо обезбедили двоструко више него што смо имали. Не знам шта држава може још да уради, сем да будемо лоши полицајци да терамо људе да чине што им је добро“, закључио је Вучић.

Вучић је изјавио да је данас најтежи дан за Европу после Другог светског рата, да ни Србија неће бити у завидној ситуацији наредних недеља када је реч о ситуацији са вирусом корона, те да ће у наредних два или три дана кренути обимније тестирање.

Нисмо отели респираторе Црној Гори, поклонићемо пет

Србија није отела ни конфисковала ниједан респиратор Црној Гори, изјавио је Вучић реагујући на оптужбе из Подгорице и поручио да је Србија спремна да Црној Гори поклони пет респиратора.

Вучић је рекао да мора да реагује на оптужбе из Црне Горе и објаву „уз фанфаре“ да је Србија отела Црној Гори респираторе.

„Нисмо отели ниједан респиратор нити смо икада узели било коме, на тржишту смо их купили као савестан купац што је чак и њихова посредничка компанија јавно саопштила“, рекао је Вучић.

Он је казао да је Србија спремна да црногорској влади поклони три респиратора, као и да је спремна да на молбу представника Срба у Црној Гори Андрије Мандић, одмах испоручи по један респиратор за Пљевља и Бијело Поље.

Додао је да је Србија у претходне две недеље испоручила више од 40 хиљада тона хране.

„Ми са нашим братским народом у Црној Гори, и са Србима и са Црногорцима, желимо да имамо најбоље могуће односе и не желимо да нас било чији владини службеници свађају и говоре да Србија има лош однос, према Црној Гори“, нагласио је Вучић.

Вучић је пренео да је од 528 оболелих од Ковида 19, у Србији осам особа преминуло, док су 302 особе хоспитализоване, а број отпуштених из болница – 42.

Просек година преминулих је око 66, хоспитализованих нижи, додао је Вучић.

Он је подвукао да је данас вероватно најтежи дан за Европу после Другог светског рата – у Италији је у једном дану преминуло 969 људи, у Шпанији 769, у Француској укупно близу 2.000…

„Ово сам рекао због тога што по бројевима које видите ни ми нећемо бити у завидној ситуацији у недељама које долазе“, рекао је Вучић.

Председник је поручио да у наредна два – три данас креће обимније тестирање.

„А, болнице су нам све пуније“, констатовао је Вучић.

Сваког дана стиже велики број људи у болнице, ускоро више

Сваког дана ће долазити све висе људи у болнице, а ускоро ће стизати под 200 или 500, очекујте то за три до четири дана, упозорио је Вучић.

Вучић је казао да је држава рачунала да ће нешто дуже већи притисак моћи да издржи болница Драгиша Мишовић, који има 156 слободних респиратора.

„То је наша најснажнија болница, са респираторима потпуно слободних за борбу са корона вирусом. Имала је 31, а данас има 156, а добиће још“, указао је он.

Вучић је казао да је у Земунску болницу донето још десет респиратора који су купљени у Кини и који су ноћас стигли.

На реду је, како је додао, градска болница на Звездари, и остаје потом ВМА и болница на Сајму.

брнабиц, вуциц877888

TANJUG /INSTAGRAM „BUDUCNOSTSRBIJEAV“

„Мораћемо да ускоро градимо друге болнице. Морамо да оставимо ВМА у целини. Много смо се уздали у ВМА, али због вентилације кинески експерти су рекли да је немогуће тамо смештати оболеле. Ослањали смо се на ВМА, а она ће сада морати да прихвати све друге болеснике, иако је на идеалном месту, има одличан прилаз, одвоз. Мораћемо да пронађемо ново место, нове хале, да градимо болнице“, подвукао је он.

Вучић је указао на нема никаквих колективних смештаја, и да се не ради о Сајмишту.

„Одвратно је да пореде фантастичне болнице са нечим што треба да буде симбол срамоте и понижавање људи“, поручио је он.

Казао је да ће морати да се узму и други простори – Хала спортова или Пионир.

Указао је да Чаир у Нишу почиње да се ради, Сајам у Новом Саду, јер бољи него Спенс.

„Важно да се зна да сваког дана све више људи иде на респираторе и долази у болнице. Када чујете 71, 83 за неког су то само бројеви, али то су људски животи и они долазе у болнице. Да би изашли потребно је 15 или 21, односно 28 дана. Сваког дана ће ускоро стизати по 200, 500 људи. Очекујте то већ за 3-4 дана“, упозорио је он.

Вучић је казао да је дуго разговарано о мерама и да су сви сагласни да ту не може бог зна шта још да се уради сем да се моли народ да остане кући.

„Немојте да тражите дозволе да прекршите полицијски час. Нико не ради ништа што је садиста па воли неког да мучи. Молимо вас да би могли да преживимо“, истакао је он.

Очекујемо још неколико стотина респиратора за десетак дана

Очекујемо да још неколико стотина респиратора буде допремљено у Србију у наредних 10 до 12 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Каже и да је широм Србије већ распоређено 135 транспортних респиратора.

Вучић је казао да је на светском тржишту веома тешко доћи до медицинске опреме.

„Синоћ смо добили 120.000 епидемиолошких маски које се сада деле здравственим установама широм Србије, а стиже нам и 15 милиона епидемилошких маски у наредних три дана, а већ сутра 3,5 милиона“, рекао је Вучић.

Постарали смо се да све добијемо, а то немају ни Њујорк нити многи европски центри.

„Што се респиратора тиче то нисам видео у животу, у току је општа отимачина на светском тржишту респиратора, не вреди ни уговор ни када платите унапред, јер неће да потписују уговоре са пеналима, па продају за већу цену а вама врате паре“, рекао је Вучић.

вуциц8877666

TANJUG /INSTAGRAM „BUDUCNOSTSRBIJEAV“
Стевановић: Јасни критеријуми за тестирање на корону

Грађани који желе да се тестирају јер су забринути за своје здравље, а немају симптоме заразе корона вирусом, још увек неће бити тестирани, изјавио је данас директор Клинике за инфективне и тропске болести Горан Стевановић и нагласио да постоје јасни критеријуми за тестирање на Ковид-19.

„Тек када тестирамо све оне који имају симптоме, оне који су били у директном контакту са зараженима корона вирусом или долазе из подручја која су жаришта Ковида-19, онда можемо да кренемо да трошимо тестове на оне који су забринути“, рекао је Стевановић.

Стевановић је казао да постоје критеријуми када се неко тестира, а које је препоручила Светска здравствена организација и додао да, на пример, температура од 37 степени није критеријум за тестирање.

„Ми преписујемо оно што препоручује СЗО и минимално модификујемо према искуствима земаља које имају велики број заражених, а то су Кина, Италија и Јужна Кореја“, рекао је Стевановић.

Вучић каже да имамо значајно више клиничких респиратора, као и да је скоро свако место добило транспортне респираторе, како нам пацијенти не би умирали док дођу у веће здравствене центре.

Додаје да транспортни респиратор може да послужи као клинички три дана.

„Ми смо заједно много машина набавили, али још много их чекамо. Синоћ у авиону који је дошао било је 70 клиничких респиратора, то смо расподелили, 20 Нишу, 10 Крагујевцу и 10 Земунској болници, а 10 смо оставили на чекање да можемо да дамо неким другим градовима“, рекао је Вучић.

Каже да респиратори могу да спасе многе животе и да проблем са њима имају и Њујорк и Немачка и други градови.

„Срећом ми имамо пријатељске односе са Кином па имамо прироритет“, додао је Вучић.

Останите код куће, иначе ће бити 1.000 заражених дневно

Вучић упозорио је данас да би у Србији, уколико грађани не буду дисциплиновани, већ за недељу дана могло да буде и по 1.000 заражених дневно и да би постојао велики проблем где сместити те пацијенте.

„Имајући у виду наше могућности, добро се боримо. Лекари су чудесни и медицинске сестре су дивне и бескрајно им хвала. Само ми нисмо довољно дисциплиновани, надам се да ћемо бити“, поручио је Вучић и замолио људе да остану код куће.

На питање новинара како коментарише то што Швајцарска има отприлике исти број становника као Србија, али око 200 мртвих и више од 12.000 заражених, док наша земља има 528 заражених и осам умрлих и да ли смо спремни за најгори сценарио, Вучић је рекао да то није за поређење пошто је „жариште“ кризе у Швајцарској кренуло раније.

Председник Србије је упозорио да то долази и код нас и запитао где ћемо сместити све заражене.

„Питам где мислите да сместимо све ако будемо имали 500 или 1.000 заражених у једном дану, у коју болницу? Једино ВМА има капацитет од 1.000 постеља, али то је само за један дан. За седам дана ћемо имати 1.000 заражених у једном дану“.

Додао је да је слушао злураде коментаре од оних чији су се здравствени системи показали много лошије него наш, као и да ће о томе говорити када прође ова криза.

„Срећан сам што ми себе не прецењујемо, а друге не потцењујемо“, додао је Вучић.

У наредна три дана остаје одлука о градовима, после- видећемо

Вучић је изјавио да у наредна три дана свакако неће доћи до промене одлуке да се градови још увек не затварају у борби против корона вируса.

„Неће сасвим сигурно у наредна три дана доћи до промене одлуке, а после тога, видећемо“, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Председник је пренео да су надлежни били спремни да донесу одлуку о затварању појединих градова, али да би таква одлука изискивала много већи ангажман полиције, коју желе да ангажују за проверу оних који су у изолацији.

„Полиција и војска, БИА, раде огроман посао по том питању, труде се и боре. У ово тренутку је важно да људи разумеју колико је битно да буду дисциплиновани и одговорни. Ако то не разумеју, нико животе не може да сачува и заштити“, указао је Вучић.

Он је подсетио да је Србија пре осталих увела тешке мере, обезбедила опрему и материјале, више него друге земље, пропорционално броју становника и нашој снази, док, приметио је, пуцају системи Италији, Шпанији, Француској.

вуциц8848543

TANJUG /INSTAGRAM „BUDUCNOSTSRBIJEAV“

„То значи да смо се жилаво припремали“, указао је председник Србије.

Вучић је додао и да уз ресурсе који и нису велики и уз друге оптерећујуће факторе, Србија мора да брине и о РС.

„Гледамо да чувамо ресурсе, лекаре и медицинско особље… Само молим старије да не излазе нигде“, поновио је Вучић.

Додао је да некако увек испадне да он буде лош полицајац, што му, каже, не смета ако ће да донесе добро народу.

Вучић је захвалио свим волонтерима, за које каже, да их је све мање, а да ће ипак сви добити све што им је потребно, само да не излазе напоље.

Билт вероватно насео на лажну вест, али….

Вучић је поручио да Србија поштује сваку помоћ која јој стигне, док је поводом примедби Карла Билта да дочекује авионе који доносе помоћ из Кине, а не када је помоћ из ЕУ – да је вероватно насео на лажну вест.

Вучић је рекао да је истина у томе да је робу која је синоћ дошла авионом из Кине Србија купила, мањи део је био кинеска помоћ, док је ЕУ имала важну улогу јер је платила лет.

Бесплатна кинеска помоћ стизала је претходних дана, напоменуо је Вучић, а средства која су синоћ стигла Кина је омогућила Србији да купи.

Он је истакао да му „нико неће одсећи језик, јер говори оно сто сви знају“.

„Никада се нисам плашио да кажем да је цар го и да кажем истину. Рачуне полажем народу у Србији“, истакао је Вучић.

„Али када имате времена да се оваквим условима бавите на такав начин политиком, онда ми то личи на лоше намере. Он (Билт) је вероватно насео на лажну вест и није разумео шта се налазило у авиону, али хвала и Сему Фабрицију и свима. Не мислим да опсујем било кога из ЕУ, ни Билта ни друге, али мислим да се борим за интересе свог народа и да Србија не остане кратких рукава на међународном тржишту“, истакао је Вучић.

Вучић је додао и да се не бави политичким тричаријама.

„Немају паметнија посла, кренули да ме нападају јер сам захвалио Кини. То им је једини посао. Ми поштујемо помоћ ЕУ, дозволили су да 93 милиона евра из ИПА фондова пренаменимо, помогли и за време поплава“, рекао је Вучић, одговарајући на питање да ли је шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици био обавештен о помоћи из Кине или је то била фејк њуз из политичких разлога.

Вучић је најавио да сутра стиже авион из Емирата са њиховом донацијом и да ће и шеику Бин Заједу захвалити на томе.

Премијерка Ана Брнабић, која је синоћ присуствовала доласку авиона из Кине, поручила је такође Билту да ће сутра слетети и авион из УАЕ да би, како је рекла, имао чиме да се бави сада у овој ситуацији.

Вучић је истакао се са тимом од четири људи по цео дан бави набавком опреме, јер су на светском нивоу наступила нова правила игре и да ће Србија морати да их прихвати.

Он је навео да до опреме и респиратора не може да се дође без обзира на новац и да је сада схватио да мора да шаље људе са „црним фондовима“ да иду по свету и да купују.

„Не можете другачије, отимају вам испред носа респираторе иако сте платили“, каже.

„Касно сам сазнао да су све земље слале кофере, нама су одузели девет, које смо платили, сад кажу 30. априла. Ако је таква утакмица нећемо да се жалимо, прихватићемо такву игру, нема солидарности, реда, ни поштовања уговора, играћемо тако са вама“, поручио је.

Он је истакао и да је ЕУ у тешкој ситуацији и да жели све најбоље пријатељским народима, Италији, Шпанији и другим земљама.

Додао је и да посебно рачуна и на подршку Мађарске.

извор: ТАНЈУГ; РТВ
фото: ТАНЈУГ/ИНСТАГРАМ/БУДУЦНОСТСРБИЈЕАВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *