Вучић: Исток, југ и југоисток Србије постају право жариште короне, неупоредиво боље у Војводини

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да исток, југ и југоисток Србије постају право жариште корона вируса, те да су управо то крајеви у које су стигли људи, који су из иностранства ушли у Србију од 13. до 15. марта.

Вучић је, у дневнику РТС-а, казао да ако се погледа мапа Србије, у последња три дана је 29,6 одсто тестираних из Геронтолошког центра у Нишу позитивно на корову, а слично је у још неколико општина од Алексинца, преко Ћуприје где је и даље најтеже, у Свилајнцу је било и смртног случаја, а такође је тешко и када се иде ка Прокупљу, Куршумлији ка Лесковцу.

Указао је да су источни део расинског округа, Ћићевац, Крушевац постали жариште.

Вучић је казао да и Пожаревац постаје велика мука, где се диви лекарима који огроман посао раде.

„По овоме видите тачно делове земље у који су дошли људи из Италије и Швајцарске“, објаснио је он подвукавши да су исток, југ и југоисток Србије постали право жариште.

Указао је да је то због непажње, јер су људи мислили да се неће ништа догодити.

Према његовим речима неупоредиво боље је на западу и у централној Србији и у Војводини.

„Ствари су под контролом у Крагујевцу, све више у Чачку, Краљеву, у Моравичком округу још имамо проблеме, али ту су ствари добрим делом под контролом. У Београду смо успели да постигнемо одређене резултате, али није довољно“, казао је Вучић.

Подвукао је да су ковид болнице препуне, наводећи као пример нову зграду Клиничког центра у Нишу, где има 700 кревета, а само првог дана је напуњено 100.

„Када дође до 600, ми немамо више болница у Нишу, као што немамо више ни у Београду, и већ тражимо 9. и 10. болницу за ковид пацијенте“; рекао је он.

Истакао је да наша земља тестира људе не желећи никога да вара, пријављује реалан број заражених и жртава корона вируса, за разлику од неких других земаља.

Победићемо, брже него што многи мисле

Вучић је изјавио да предаја није опција и да ће Србија победити корона вирус и брже него што многи мисле, а грађанима поручио да циљ државе није да било кога мерама мучи, већ да спаси животе.

„Победићемо ово и брже него што многи мисле, али нам је за то потребна дисциплина“, рекао је Вучић.

Каже да је јуче у Новом Пазару од тестираних 22 људи било нула позитивних, у Чачку од 45 људи један позитиван, Ваљево 39 – 2 док смо раније имали и по 50 одсто, што све говори да ситуација иде на боље, али да слику кваре жаришта попут Геронтолошког центра Ниш.

вуциц8484884433

Танјуг (Драган Кујунџић)

„Желим да поручим грађанима да предаја није опција, победићемо ово, борићемо се и хвала људима што су поштовали живот и своју државу која се бори за њих и изборићемо се заједно и победићемо ово и брже него што многи мисле, али нам је потребна дисциплина и хвала људима који то разумеју“, нагласио је председник Србије.

Он је навео да је данас схватио, када је видео нападе на епидемиолога и члана кризног штаба Предрага Кона, да неки људи не разумеју да се мере не доносе да би се неко мучио, већ да би се спасили животи.

„Мислите да нам није лакше да кажемо ‘људи, ми смо толико добри, изађите сви на улицу’, па шта онда, да правимо фрижидере испред свих болница за мртве људе, како раде по другим државама“, рекао је Вучић.

Он је навео да се државни врх веома брине због тренутне ситуације и то илустровао управо догађајем у Геронтолошком центру у Нишу, где је заражено 140 корисника.

„Ми се живи поједосмо, ја сам рекао данас Ани (Брнабић) која ме 15. пут звала и плакала због геронтолошког центра… Иди кући, одмори се мало, па да разговарамо шта можемо да урадимо…“, пренео је Вучић.

Он је рекао да је циљ да трагедија кроз коју пролазимо буде што мања.

„Ми немамо никакав други циљ и жељу, нисам ништа политички говорио, нити ме занима, већ само како да помогнемо људима“, рекао је Вучић и додао да га не интересује да одговара ни политичким противницима.

Вучић каже да има „трунку оптимизма“ по питању ситуације.

Истиче да када каже да ће Србија бити међу пет најбољих земаља по економском расту у Европи, да то значи да ћемо бити међу три најбоље земље, као и да када каже да постоји трачак оптимизма по питању ситуације са корона вирусом, да грађани треба да знају да је ситуација боља од тога..

„Увек кажем мање и лошије, теже и горе него што ће стварно да буде. Тако сам увек радио, и сада вам кажем, видим и имам трунку оптимизма што се тиче других делова Србије, али ме муче ме ови делови земље за које сам рекао да ћемо на њих сконцентрисати сву снагу: на браничевски округ, поморавски, нишки ,борски, тимочки и од топличког до пчињског округа“, навео је Вучић.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото:covid19.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *