Више од 400 особа у потпуности излечено од вируса корона

Директор Инфективне клинике КЦС др Горан Стевановић изјавио је да у Србији има нешто више од 400 особа који су у потпуности излечени од вируса корона и имали су двоструки негативан налаз на Ковид 19.

Стевановић је појаснио да се по нашим, али и критеријумима Светске здравствене организације, излеченим сматрају особе које имају потпуно разрешење клиничких симптома и два пута узастопно негативан тест на Ковид 19.

“Таквих особа има нешто преко 400 код нас”, рекао је Стевановић на питање у вези са бројем излечених од вируса корона.

Он је додао да постоје и пацијенти који су у потпуности клинички излечени, и више немају никакве тегобе, али и даље одржавају позитивност теста.

“То може да траје и неколико недеља по завршетку лечења и то су пацијенти које по дефиницији не можемо сматрати излеченим, али они клинички јесу излечени”, рекао је Стевановић.

Додао је да су такви пацијенти сада углавном смештени у привременим болницама, попут Сајма, осим ако се не ради о старијим особама или хроничним болесницима, који морају да буду у болници.

“Таквих пацијената је нешто преко 800”, навео је Стевановић.

На питање “зашто се пацијенти који су излечени поново смештају у привремене болнице са оболелима”, Стевановић је рекао да је разлог управо у томе што они јесу клинички излечени, али су и даље позитивни, излучују вирус и опасни по друге.

Они сами су имуни на ново разбољевање и инфекцију, јер су је прележали, али још увек излучују вирус, појаснио је Стевановић и додао да боравак у привременим болницама не може негативно да утиче на њих, али да они морају да буду изоловани од друге средине, док не добију два негативна налаза.

Додао је да се ретко дешава, али да су могућа погоршања клиничке слике и две недеље након почетка саме болести, тако да они, поготово ако су провели мање од две недеље у болници, морају да буду под медицинским надзором.

Пацијенти на респиратору од 4 до 6 недеља, неки и до 8

Просечно време ковид19 пацијената на вештачкој вентилацији плућа је око четири или шест недеља, али има и случајева који су били на респиратору и осам недеља, изјавио је Стевановић.

На питање колики је проценат излечених и оних који су скинути са респиратора, он је рекао да је број тих пацијената мали и да не може да каже прецизан податак с обзиром на релативно кратко трајање епидемије, пошто просечно време које проводе на вентилацији иде и до осам недеља.

„То значи да је већина још у фази лечења. Али, имамо оне који су искључени са респиратора и углавном се ради о млађим људима који нису имали дуге болести“, рекао је Стевановић.

Додаје да је код оних са хроничним болестима успех терапије и лечења доста неизвестан ако већ стигну до вештачке вентилације плућа.

Говорећи како да грађани одлажу искоришћени пар рукавица и маску, Стевановић је рекао да иако рукавице и маске углавном користе здраве особе, потребно је да се одлажу на прави начин.

Како је објаснио, након коришћења рукавица, потребно их је окренути тако да унутрашња страна буде споља, а заједно са тим, у унутрашњости рукавица, спаковати и маску.

Додаје да се то заједно одлаже у другу најлонску кесу која се везује и то онда може да буде бачено у стандардни комунални отпад.

Посебна брига за онколошке пацијенте

Стевановић је изјавио да постоји известан застој у позивању пацијента на пријем на лечење на Онкологију, а да је разлог у томе што се води више рачуна о безбедност и спречавању да се пацијенти, који су већ тешко болесни, додатно инфицирају Ковидом 19.

„Сви ће доћи на ред, биће позвани. Али, молим за мало стрпљења, јер нам је у овом тренутку изузетно велика брига да неко од њих не буде инфициран“, рекао је Стевановић на конференцији одговарајући на једно од питања новинара пристигло мејлом.

Он је поновио да онколошки пацијенти спадају у једну од најугроженијих категорија, па је изузетно важно да услови за њихов пријем у болницу и спровођење терапије, буду такви да се ризик од добијања инфекције сведе на најмању меру.

На питање како ће се тестирати на вирус непокретни пацијенти уочи одласка на терапију, као и њихови пратиоци, Стевановић је рекао да постоје мобилне екипе завода, које су и до сада излазиле на терен,

„Они су и до сада излазили на терен и није проблем да техничар дође на кућну адресу, узме узорак од пацијента који треба да уђе у такву установу или његовог пратиоца, или од обоје, и да се узорак однесе“, рекао је Стевановић.

Онкохематолошки пацијенти, осим ако не развију симптоме Ковида 19 сигурно неће долазити у ковид амбуланте, јер би то по њих био значајно већи ризик, указао је Стевановић.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото:Танјуг (ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, СЛОБОДАН МИЉЕВИЋ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *