Више од 200 пацијента у Србији лечено антиковид плазмом

Антиковид крвном плазмом у Србији до сада је лечено више од 200 пацијената, а прикупљено је више од 1.100 јединица плазме, изјавила је специјалиста трансфузиологије на Инситутуту за трансфузију крви Србије Милица Јовичић и додала да су ефекти лечења антиковид плазмом добри.

„Прикупли смо значајне количине плазме и не смемо стати. Има је доволно за потребе наших пацијентата“, рекла је Јовичић за Танјуг и додала да се владином пројекту „Донирај плазму да би победио ковид“ одазвало више од 2.000 давалаца, а неки су плазму дали и више пута.

Институт је, каже, од почетка априла почео да пруикупља антиковид плазму, убрзо се прикључио и Завод за трансфузију Војводине, а план је да се у систем укључе и Ниш и Крагујевац и Ужице.

Да сада су како каже сви даваоци долази у Београд или Нови Сад.

„Програм се шири, радимо како се ради у свету, мењамо протоколе, прво само позивали све који су имали позитиван разултат ПЦР теста, а већ два месеца крвну плазму могу дати и они који имају позитван налаз антиела, сви који су преболели ковид“, рекла је Јовичић.

По њеним речима, сви заинтересовни да помогну у борби против корана вируса треба да се јаве на телефон 19819 или преко сајта Донирај палзму.

Након што се сваки потенцијални давалац пријави за програм, обављају се разговори, заказују прегледи да се види да ли тај неко може да да плазму, узима се крв за разлиците анализе, а када се све обједињи, заказује се термин за давање плазме, казала је Јовичић.

„Они који су имали тежи облик са пнеумонијом три месеца не могу дати крв и пламзу, али се сви потенцијални даваоци бележе у базу … Морате бити здрави јер не желимо да нашкодимо ни даваоцу ни ономе ко ће је добити“, рекла је шеф одсека за имунохематолошко тестирање давалаца крви.

Сви из базе су потенцијални даваоци, рекла је Јовичић и додала да ће неки одмах дати плазму, а неки касније.

Сходно анализама, заказује се и колико се често може давати плазма, а то је могуће на две недеље до 24 пута годишње.

„Имамо даваоце који су дали плазму четири и више пута, неки су то учинили једном и нису желели више“, рекла је она.

Како каже први резултати и ефекти лечења антиковид плазмом су добри, има ефеката.

„То су обично најтежи пацијенти на другим видовима терапије и потребно је време да се знају ефекти. Они су свакако позитивни, пазма даје допринос излечењу, али ће се о свему знати више у периоду који долази“, рекла је Јовицћић и додала да треба имати на уму да смо свашта сазнали од марта до данас и о преносу, начину инфицирања, лечењу…

извор: ТАНЈУГ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *