Vasiljević: Lekari rekli da još ne treba zatvarati gradove, ali…; Pomoć Kine nemerljiva

Lekari u Srbiji su rekli da još ne treba zatvarati tri grada Beograd, Niš i Valjevo, koji su najveće žarište korona virusa, a da će ta mera biti sagledana u naredna 24 sata, kaže savetnica predsednika Srbije za medije Suzana Vasiljević.

Smatra da će nove mere ako ne danas, biti saopštene sutra, ali da joj nisu poznati detalji.

Tanjug (Dušan Aničić)

Ona je u uključenju za TV Prva rekla da je predsednik Aleksandar Vučić juče na sastanku oba krizna štaba kojem je prisustvovala i predsednica Vlade Ana Brnabić, pitao srpske lekare da li je potrebno da dođe do zatvaranja ova tri grada.

Najstrože kazne za zloupotrebe

Predsednik Aleksandar Vučić je u kontaktu sa privrednicima u Srbiji koji na dnevnom nivou dobijaju upozorenje da će najstrože biti sankcionisani oni koji pokušavaju da zloupotrebama u situaciji kada se suočavamo sa korona virusom zarade i dinar, kaže savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević.

„Velike kazne će biti za takve ljude. Nadam se da će im to biti velika opomena da se ne bavi tim stvarima“, rekla je Vasiljević u uključenju za TV Prva.

Kaže da Vlada Srbije ne može da privatniku zabrani da otpušta ljude, niti da zabrani bilo šta drugo, ali može da im upućuje apele da ne otpuštaju radnike u ovoj situaciji.

„Radi se na tome da se odvoje velika sredstva za privatni sektor kao nadoknada za sve što su izgubili tokom vanrednog stanja“, kaže Vasiljević.

Navela je da je Srbija 2012. bila zemlja sa potpuno uništenom ekonomijom i da je za sedam, osam godina teškim merama Vučić uspeo da zemlju dovede do ovoga gde smo danas.

„A to je da je Srbija jedina zemlja u regiona i jedna od retkih u Evropi gde plate u javnom sektoru neće biti smanjene, gde su prodavnice pune, ima goriva, a pripremaju se i paketi pomoći“, rekla je Vasiljević.

„Rekli su ‘još uvek ne, videćemo u sledeća 24 sata’. Mislim da će, ako ne danas, onda u toku sutrašnjeg dana nove mere biti saopštene. Da li će one podrazumevati potpuno zatvaranje ova tri grada ili delova grada, ne znam, jer se situacija menja bukvalno iz sata u sat”, rekla je Vasiljević.

Navela je da bi eventualno takve mere podrazumevale da ne postoji putni transport civila između tih gradova, da ne može da se izađe niti uđe u te gradove.

To su, dodaje, mere koje su bile i u Kini.

„To je nešto što je jedina sigurna varijanta da se zaraza neće širiti po celoj zemlji“, kaže Vasiljević.

Pretpostavlja da bi, dodaje, u slučaju takvih mera za tri grada bio omogućen normalan transport prehrambenih proizvoda i medicinske.

Upitana šta bi bilo sa radnicima iz tih gradova koji rade u drugim mestima i da li bi oni imali neke posebne dozvole za kretanje, Vasiljević kaže da joj detalji nisu poznati.

„Ne znam. Saznaćemo pravovremeno. Ne brinite se, neće biti proglašene nove mere pa uvedene za sat vremena. Ljudi će imati vremena da se organizuju“, kaže Vasiljević.

Pomoć Kine nemerljiva

Pomoć Kine Srbiji u medicinskoj opremi i lekovima stiže bukvalno svaki dan, kaže savetnica predsednika Srbije za medije i poručuje da Srbija nikada neće zaboraviti pomoć koju je uputila Kina, koja uključuje i dolazak šest kineskih lekara, što je veoma značajno za našu zemlju.

Vasiljević je u uključenju na Tv Prva rekla da je pomoć Kine nemerljiva, a da lekari iz Kine imaju najveće iskustvo u sprečavanju širenja korona virusa.

Ona je navela da je Norveška izdvojila ogromna sredstva i nabavila veliki broj respiratora koji bi, kako kaže, početkom sledeće nedelje trebalo da budu u Srbiji.

Prvi deo pomoći iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kaže, stiže u subotu, a pomoć EU bi trebalo da stigne danas.

Na pitanje šta je sa pomoći iz Rusije, Vasiljević je rekla da danas u Srbiju iz Rusije stiže manji avion sa pomoći.

„Ne znam šta se nalazi u njemu. Rusija ima dosta svojih problema i prvo treba da obezbedi sve za svoje stanovnike“, rekla je Vasiljević.

Dodaje da su to zemlje „koje su nam izašle u susret i pored svoje muke“.

Kaže da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na vezi sa brojnim stranim zvaničnima sa kojima ima i lične i državničke kontakte, kao i sa predsednicima i premijerima zemalja u region.

„Većina u region gleda na nas kao mogućeg spasitelja“, rekla je Vasiljević i navela da predsednik Vučić razgovara sa njima o potrebama njihovih zemalja u pomoći u hrani i medicinskim sredstvima.

Navela je da bi pomoć iz Srbije trebalo da za tri dana stigne u Republiku Srpsku, a da je odobren izvoz pšenice i brašna za Severnu Makedoniju, BiH i Crnu Goru.

Vasiljević kaže da su se Vučiću pismom obratili građani iz Drvara i Goražda koji su molili za pomoć.

„Mislim da će biti odobrena pomoć“, kaže Vasiljević i navodi da su se za pomoć obratili predsedniku Vučiću i Srbi iz Crne Gore.

izvor: TANJUG; PRVA
foto: Tanjug (Dušan Aničić)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *