Васиљевић: Лекари рекли да још не треба затварати градове, али…; Помоћ Кине немерљива

Лекари у Србији су рекли да још не треба затварати три града Београд, Ниш и Ваљево, који су највеће жариште корона вируса, а да ће та мера бити сагледана у наредна 24 сата, каже саветница председника Србије за медије Сузана Васиљевић.

Сматра да ће нове мере ако не данас, бити саопштене сутра, али да јој нису познати детаљи.

Танјуг (Душан Аничић)

Она је у укључењу за ТВ Прва рекла да је председник Александар Вучић јуче на састанку оба кризна штаба којем је присуствовала и председница Владе Ана Брнабић, питао српске лекаре да ли је потребно да дође до затварања ова три града.

Најстроже казне за злоупотребе

Председник Александар Вучић је у контакту са привредницима у Србији који на дневном нивоу добијају упозорење да ће најстроже бити санкционисани они који покушавају да злоупотребама у ситуацији када се суочавамо са корона вирусом зараде и динар, каже саветница за медије председника Србије Сузана Васиљевић.

„Велике казне ће бити за такве људе. Надам се да ће им то бити велика опомена да се не бави тим стварима“, рекла је Васиљевић у укључењу за ТВ Прва.

Каже да Влада Србије не може да приватнику забрани да отпушта људе, нити да забрани било шта друго, али може да им упућује апеле да не отпуштају раднике у овој ситуацији.

„Ради се на томе да се одвоје велика средства за приватни сектор као надокнада за све што су изгубили током ванредног стања“, каже Васиљевић.

Навела је да је Србија 2012. била земља са потпуно уништеном економијом и да је за седам, осам година тешким мерама Вучић успео да земљу доведе до овога где смо данас.

„А то је да је Србија једина земља у региона и једна од ретких у Европи где плате у јавном сектору неће бити смањене, где су продавнице пуне, има горива, а припремају се и пакети помоћи“, рекла је Васиљевић.

„Рекли су ‘још увек не, видећемо у следећа 24 сата’. Мислим да ће, ако не данас, онда у току сутрашњег дана нове мере бити саопштене. Да ли ће оне подразумевати потпуно затварање ова три града или делова града, не знам, јер се ситуација мења буквално из сата у сат”, рекла је Васиљевић.

Навела је да би евентуално такве мере подразумевале да не постоји путни транспорт цивила између тих градова, да не може да се изађе нити уђе у те градове.

То су, додаје, мере које су биле и у Кини.

„То је нешто што је једина сигурна варијанта да се зараза неће ширити по целој земљи“, каже Васиљевић.

Претпоставља да би, додаје, у случају таквих мера за три града био омогућен нормалан транспорт прехрамбених производа и медицинске.

Упитана шта би било са радницима из тих градова који раде у другим местима и да ли би они имали неке посебне дозволе за кретање, Васиљевић каже да јој детаљи нису познати.

„Не знам. Сазнаћемо правовремено. Не брините се, неће бити проглашене нове мере па уведене за сат времена. Људи ће имати времена да се организују“, каже Васиљевић.

Помоћ Кине немерљива

Помоћ Кине Србији у медицинској опреми и лековима стиже буквално сваки дан, каже саветница председника Србије за медије и поручује да Србија никада неће заборавити помоћ коју је упутила Кина, која укључује и долазак шест кинеских лекара, што је веома значајно за нашу земљу.

Васиљевић је у укључењу на Тв Прва рекла да је помоћ Кине немерљива, а да лекари из Кине имају највеће искуство у спречавању ширења корона вируса.

Она је навела да је Норвешка издвојила огромна средства и набавила велики број респиратора који би, како каже, почетком следеће недеље требало да буду у Србији.

Први део помоћи из Уједињених Арапских Емирата, каже, стиже у суботу, а помоћ ЕУ би требало да стигне данас.

На питање шта је са помоћи из Русије, Васиљевић је рекла да данас у Србију из Русије стиже мањи авион са помоћи.

„Не знам шта се налази у њему. Русија има доста својих проблема и прво треба да обезбеди све за своје становнике“, рекла је Васиљевић.

Додаје да су то земље „које су нам изашле у сусрет и поред своје муке“.

Каже да је председник Србије Александар Вучић на вези са бројним страним званичнима са којима има и личне и државничке контакте, као и са председницима и премијерима земаља у регион.

„Већина у регион гледа на нас као могућег спаситеља“, рекла је Васиљевић и навела да председник Вучић разговара са њима о потребама њихових земаља у помоћи у храни и медицинским средствима.

Навела је да би помоћ из Србије требало да за три дана стигне у Републику Српску, а да је одобрен извоз пшенице и брашна за Северну Македонију, БиХ и Црну Гору.

Васиљевић каже да су се Вучићу писмом обратили грађани из Дрвара и Горажда који су молили за помоћ.

„Мислим да ће бити одобрена помоћ“, каже Васиљевић и наводи да су се за помоћ обратили председнику Вучићу и Срби из Црне Горе.

извор: ТАНЈУГ; ПРВА
фото: Танјуг (Душан Аничић)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *