Број гладних у Африци могао би се повећати пет пута

Број гладних у западној Африци могао би се повећати пет пута ако глобална епидемиолошка ситуација настави да се погоршава, изјавила је координатор Организације за храну и пољопривреду УН (FAO) за западну Африку.

Према подацима те агенције УН, несташицу хране која је изазвана сукобима у западној Африци, додатно је појачала пандемија коронавируса.

У западној Африци од априла за више од 11 милиона људи потребна је помоћ у храни, углавном због сукоба у том региону.

Тај број ће наставити да расте и могао би да достигне 17 милиона у периоду од јуна до августа ако се не буде брзо реаговало, процењује FAO.

Ако епидемиолошка ситуација настави да се погоршава, чак 50 милиона људи у региону могло би се суочити са глађу. Они који су већ гладни и расељени биће у екстремном ризику.

Стопа неухрањености у западној Африци једна је од највиших на свету. Око 2,5 милиона деце, више од четвртине тога је у Буркини Фасо, Мали и Нигеру, пате од тешких и акутних стања потхрањености.

Пандемија ће утицати на локалне пољопривреднике који се могу суочити са мањом понудом ђубрива и семена, затварањем продавница и смањеном помоћ услед пандемије.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: EPA (DAI KUROKAWA)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *