Брнабић: Од јуче тренд убрзавања раста броја заражених, ако треба, ванредно стање и четири месеца

Од јуче је у Србији почео тренд убрзавања раста броја заражених вирусом корона, и наредни дани су веома важни, поручила је премијерка Ана Брнабић.

“Данас сам у 15 сати сазвала Кризни штаб, сви наши стручњаци, епидемиолози се слажу да је од јуче почео тренд убразавања и да су наредни дани важни. Због тога ми је драго да смо увели додатне, оштрије мере да бисмо сачували пензионере старије од 65 и 70 година”, рекла је Брнабић на прес конференцији.

брнабиц643

Танјуг (Слободан Миљевић)
Кинези нам највише помажу, отворен посебан рачун

Премијерка је изјавила да је након обраћања Вучића кинеском председнику Си Ђинпингу и кинеском народу велико интересовање код Кинеза да донацијама помогну Србији.

„Огромно је интересовање грађана Кине да упуте финансијска средства и опрему грађанима Србије. Влада Србије је формирала посебан тим који се бави само донацијама из Кине. Уз велику подршку НБС отворили смо рачун у Кини где ће грађани Кине у јунанима моћи да уплаћују новац за донације“, рекла је Брнабић.

Каже да ће сав новац бити намењен за медицинску опрему и средства, као и да смо за кинеске компаније у Србији отворили и посебан динарски и девизни рачун.

Тај рачун није само за кинеске компаније, али оне су се у највећој мери јавиле и писале кабинету председника и мом кабинету, јер желе да донирају маске и тестове и још неку помоћ како би се Србија изборила са корона вирусом, нагласила је Брнабић.

Како каже, то је нешто што на леп начин показује наше челично пријатељство са Кином.

„То су лепе вести и гестови солидарности који су нам потребни, и то у време када се свака земља бори за себе. Ово је велика подршка и подстрек за све нас“, навела је Брнабић.

“Дани пред нама ће бити веома важни”, нагласила је премијерка.

Подсетила је да је данас 13. дан од како је вирус регистрован у Србији, сутра је тачно две недеље, те да се борба против корона вируса наставља, а да се надлежни припремају још адекватније и боље за предстојећи период.

Брнабић је прецизирала да је 48 од укупно 89 заражених хоспитализовано, док је шест пацијената на респираторима.

Додала је да је један пацијент у КЦ Ниш већ неколико дана на респираторима због сезонског грипа, али је накнадно тестом утврђено да има корону.

Тражи се начин да пензије могу да стигну и на кућну адресу

Брнабић је изјавила да по налогу председника Републике Влада Србије заједно са поштом и војском раде на решењу да се свим пензионерима који своје пензије желе да добију у кешу – да им се то омогући.

„Знам да наше пензионере у овом тренутку брине питање како ће моћи да подигну пензије. Председник је дао налог да нађемо начин да на транспарентан, ефикасан и сигуран начин омогућимо да сви који желе пензије у кешу, добију на кућну адресу пензије“, рекла је премијерка и навела да очекује да ће са предлогом изаћи у наредних 48 сати.

Премијерка је оценила да је данас дисциплина грађана, посебно пензионера, у поштовању одлука владе у борби против корона вируса на завидном нивоу.

Подсетила је да је данас у 10 часова ступила на снагу забрана кретања, потпуна за старије до 65 година у урбаним срединама, а од 70 година у руралним срединама.

„Данас од 10 часова је њима подршка свих нас, целог друштва, од кључног значаја“, рекла је Брнабић, захваливши се старијим суграђанима што су поштовали и што поштују одлуку.

„Хвала и осталим суграђанима, јер је данас много мања гужва на улицама. Коначно смо схватили да смо сви заједно на истом задатку, да без борбе као друштво нећемо победити“, поручила је она.

Каже да разуме да у овом тренутку није лако нашим пензионерима, да су мере изузетно непријатне, али су показали велико поштовање према својој држави И одговорност према себи И породицама.

Пренела је да је обишла данас волонтерски центар на Врачару да погледа један пример како функционише, јер је то од кључног значаја.

Захвалила се свим волонтерима који раде од шест ујутро и наставе до 19, да би у 20 часова били по кућама.

Пренела је да је тренутно на располагању 6. 000 волонтера.

„Ово неће сигурно неће кратко трајати у морамо да имамо више тимова да се смењујемо », казала је Брнабић.

Указала је да поред 6. 000 волонтера имамо 1. 700 волонтера припадника Црвеног крста, који успостављају телефонске линије, целу логистику подршке око примања позива, куповине и одношења.

Каже да је највише помоћ током данашњег дана тражена око куповине намирница, доставе и куповину лекова, као и за уобичајене ствари као што је бацање смећа, шетање кућних љубимаца, али и само обичан разговор.

„Постоји добра синергија сарадње углавном младих волонтера и старијих суграђана », констатовала је она.

Најавила је да ће наредних дана обићи још неке волонтерске центре да се увери да функционише све како треба.

У наредних 48 сати на располагању дезинфекциона средства

Брнабић је најавила да ће сутра имати добре вести у вези доступности средстава за дезинфекцију и да ће грађанима бити на располагању безбедне количине.

Брнабић је рекла да је пронађено решење за највећи проблем и да ће грађани у наредних 48 сати имати на располагању прилично безбедну количину дезинфекционих средстава.

„Неће постојати проблем“, подвукла је она.

брнабиц93873743

Танјуг (Тања Валић)

Брнабић је указала да за викенд очекујемо прве значајне донације заштитне опреме и других апарата из Кине, које је обезбедио председник Вучић.

На крају је апеловала на максималну озбиљност, самодисциплину, солидарност и разумевање и истакла да је ово борба сваког појединца за цело наше друштво и земљу.

Дигитална солидарност пружа бесплатне садржаје

Премијерка је рекла да је влада пустила платформу дигитална солидарност на којој ће моћи да се нађу различити бесплатни садржаји за грађане којима је лимитирано кретање.

Апелујући још једном на грађане да остају код куће и да смање контакте на минимум, Брнабић је рекла да ће се на платформи поред школских делити и културни садржаји, филмови, позоришта, дигитални обилазак Народног музеја…. све оно што може да олакша живот људима који су код куће.

Она је захвалила и учитељима и наставницима на труду да се реализује дигитална и настава преко телевизије.

„Данас када погледам из кабинета на Кнез Милоша видим мање људи, знам да како се успорава живот успорава се и кретање вируса. Разумем да су ово ненормални услови живота и није џабе ванредно стање. Видите шта се дешава у другим земљама и какви су катастрофални сценарији“, рекла је премијерка.

Она је поручила да ће влада учинити све што мора да се овакви сценарији спрече.

Повратник који прекрши изолацију – обавезан карантин

Влада је данас потврдила меру, која од сутра почиње да се примењује – ко од повратника из иностранства прекрши меру самоизолације и креће се супротно препорукама надлежних – биће смештен у карантин, у један од три посебна објекта намењена у ту сврху, у Вршцу, Пожаревцу и Пироту.

Уколико неко од њих озбиљно угрози туђе здравље, или чак узрокује нечију смрт, предвиђене су и затворске казне, рекла је Брнабић.

Она је истакла да је за повратнике који прекрше меру самоизолације, влада, односно Министарство правде, преко Управе за извршење кривичних санкција, обезбедила три посебна објекта у Вршцу, Пожаревцу и Пироту, који ће служити за смештај тих лица до даљег.

“Ако у контроли видимо да су прекршили самоизолацију, биће упућени у карантин”, подвукла је Брнабић.

брнабиц9388443

Танјуг (Тања Валић)

Додатно, ако такво лице, које је прекршило забрану кретања, зарази друга лица и тешко им наруши здравље, по Кривичном закону може му се изрећи казна од једне до осам година затвора, рекла је Брнабић.

“Ако услед кршења забране, зарази друго лице и узрокују смрт, казна је од две до 12 година”, навела је премијерка.

Она је навела и да се сутра ујутру отвара карантин у Моровићу, са 500 лежајева, па ће они који улазе у Србију, а немају обезбеђено боравиште или не могу да га докажу, директно бити упућени у тај камп због заштите државе и грађана.

Србија има 6.000 кревета за оболеле, у плану 10.000

Србија се доста добро припремила и има 6. 000 спремних кревета за оболеле од корона вируса којима то буде потребно, а налог је председника Вучића да имамо 10. 000 лежајева, истакла је Брнабић.

Казала је, да је циљ да се у наредних 4 до 5 дана организује још додатних кревета, као и места за респираторе који стижу.

Пренела је и да су се јавили хотелијери који су ставили своје хотеле на располагање здравственом систему у Београду, Нишу и Новом Саду.

Бивши директор Инфективне клинике Клиничког центра Србије др Мијомир Пелемиш рекао је да би волео да немамо ниједног пацијента на респираторима.

„Гледајући околне земље, регион, свет ми смо успели да успоримо ову епидемију колико смо могли. Вирус не зна за границе, не може се зауставити. Није аутомобил да станеш на кочницу и нема даље“, нагласио је он.

Пелемиш је казао да је шест оболелих на респиратору, а сваки који је на респиратору је животно угрожен, што не мора да значи да ће да умре.

„Како ће се кретати епидемија, разна су пророчанства, а ја не волим да се бавим тиме. Број оболелих се повећава, а то смо и очекивали. За нас је велика опасност да се појави велики број оболелих. Србија данас има спремних 6.000 кревета за оболеле од корона вируса. Спремни смо и имамо обучене здравствене раднике са свим протоколима“, подвукао је он.

“Овај вирус напада највише моју генерацију, али напада и друге, али ти други ће проћи боље него ја ако се заразим, имају веће шансе да оздраве. Они имају малу шансу да добију болест, али могу да је шире. Причали смо да болесник није заразан у инкубацији, а сада су нам објаснили да је два дана пре почетка болести та особа заразна », подвукао је Пелемиш.

Рекао је да они који се понашају неодговорно угрожавају себе, а тако и Србију, коју имамо само једну једину.

Казао је да у Србији имамо сву терапију коју цели свет користи у овом тренутку, сем једног лека који није регистрован, који је у фази испитивања.

“Сви наши болесници ће бити збринути на најбољи могући начин. Важно је да поновимо нашим људима који по Уставу имају право да уђу у земљу, али молимо их да мало одложе долазак док не стабилизујемо ситуацију, док не видимо како ће се вирус даље понашати, а то не зна нико“, рекао је он.

Указао је да нико не зна све о овом вирусу, и да може да одговорно тврди да ће се то знати тек идуће године, али да знамо доста да можемо да се боримо против њега.

“Оно што треба да сазнамо, помоћи ће у наредном периоду ако га буде, јер не појаве се поново сви вируси. Ми се спремамо од почетка, идемо више корака напред. Све што је држава помогла и предузела је да купимо време да можемо да се изборимо са проблемом, да немамо 1.000 оболелих у једном дану, што би био проблем за нас », казао је он.

Ако треба, ванредно стање и четири месеца

Брнабић је изјавила је да ће ванредно стање трајати и четири месеца, ако то буде потребно, да би се спасио и један људски живот.

Лично сматра и да би требало херметички затворити границе Србије

„Ако буде потребно и епидемилолози и инфектолози кажу да није безбедно да се укида ванредно стање, пошто смо видели земље где су биле драстичне мере и пад броја заражених и смртности, а да су имале други пик (врх) када су напустили мере. Проучили смо све мере и бићемо изузетно опрезни“, рекла је Брнабић.

Истиче да је и председник Србије исто за то да треба херметички затворити границе.

„Али, у овом тренутку не можемо да нађемо начин да то урадимо уставно јер су ти људи наши држављани и морамо да их пустимо“.

Каже да би душебрижници и стручњаци као што је Родољуб Шабић, могли за промену да ураде нешто корисно и помогну влади у правном смислу да се нађе начин, јер је то добро за људе који су тренутно у Србији.

То је много паметније и за све те људе који хоће да дођу у Србију и ризикују и своје здравље.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
ФОТО:Танјуг (Тања Валић)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *