Брнабић: Од сутра прекид јавног превоза, од недеље затварамо кафиће, ресторане и тржне центре  

Од сутра у 20 сати престаје јавни превоз на територији целе Србије, а од недеље и кафићи, ресторани и тржни центри, најавила је вечерас премијерка Ана Брнабић, као нову меру у борби против ширења вируса корона.

„Суспендујемо јавни градски превоз до даљег“, рекла је Брнабић на прес конференцији у влади Србије.

брнабиц, лонцар

Танјуг (Тања Валић)

Она је најавила и да се од недеље у 20 сати затварају ресторани, кафићи и тржни центри.

„У овом тренутку опасност је сувише велика, а притисак на лекаре и медицинске сестре сувише велики да бисмо размишљали о материјалној страни свега овога“, нагласила је Брнабић.

Премијерка је истакла да ће бити дозвољена достава хране, зато што поред укидања јавног превоза, путнички, аутомобилски, приватни, као и такси превоз, може да функционише још увек.

Сутра стиже велика пошиљка помоћи из Кине

Наш највећи авион ербас А330 одлетео је за Кину и сутра се очекује да се врати са великом пошиљком помоћи за Србију, изјавила је Брнабић.

Истакла је да је то организовано захваљујући ангажману председника Србије Александра Вучића и да се тај авион тренутно налази надомак Шангаја.

„Сутра увече се враћа са великим бројем медицинских апарата и заштитне опреме, али доћи ће, чему се највише радујемо, експерти из Кине, који су се у тој земљи борили против корона вируса и који ће помоћи нашим стручњацима“, рекла је Брнабић.

 

Каже да и кинески стручњаци долазе у Србији, такође захваљујући ангажману председника Вучића, који се тиме бави 24 сата дневно.

„Очекујемо да се наш највећи авион врати и донесе још опреме и апарата и још експерата“, рекла је Брнабић.

Замолила је послодавце у Србији да запослени раде од куће, а да се за оне који то не могу обезбеди превоз, као и да се ти послодавци преко Привредне коморе Србије јаве влади.

Покушаћемо да привреда трпи што мање, рекла је Брнабић додајући да нико неће пропасти ако буде слабије пословао у овој ситуацији.

Молим вас да останете кући, поручила је Брнабић.

Самоизолација, ако желимо да победимо вирус

Данас са првим смртним случајем од вируса корона, добили смо најгрубљу опомену колико је тешка борба са којом се суочавамо и зато апелујем на све да поштују мере самоизолације, рекла је Брнабић.

Грађани се не придржавају рестриктивних мера, како наводи, а заједно морамо да се боримо и поштујемо одлуке државе, ако желимо да победимо ову болест.

брнабиц949932

Танјуг (Тања Валић)

„Лекарски тимови, сви ми овде, грађани, појединци имамо исту обавезу да строго поштујемо мере самоизолације, како би имали могућност да се изборимо и да победимо овај вирус“, рекла је Брнабић.

Данас су били пуни кафићи, како каже, и ако сви ово не схвате озбиљно здравствени систем неће моћи да се избори са корона вирусом.

Према њеним речима, свако од нас је одговоран за ову ситуацију, и замолила све да остану у кући, да брину о себи, о својим породицама, комшијама, свима. . .

„Како ће се ова ситуација развијати, зависи од сваког појединца, како не би завршили као Италија која данас има црни биланс од 627 мртвих“, истакла је премијерка.

„Припадници МУП-а јуре људе по улицама за време забране кретања. Људи не знам зашто, скривају се и беже, имају неки инат, нападају полицију. Ми ове мере нисмо донели зато што желимо да направимо полицијску државу, већ зато што бринемо о свима“, казала је премијерка и додала да су рестриктивне мере уведене много раније у Републици Србији него у другим земљама Европске Уније, јер желе да сачувају здравствени систем и грађане.

Утврђен прецизан план за пријем нових пацијената

Брнабић је пренела да је данас заједно са председником Србије утврђен прецизан план за пријем свих нових пацијената у наредном периоду.

„Ми смо јутрос били у Председништву и радили до 15 часова на јасном дефинисању плана за пријем свих пацијената у данима пред нама, односно за обезбеђивање додатних места и респиратора, потребних гасова за респираторе који сутра увече долазе, као и оне који су већ стигли или ће тек стићи накнадно“, рекла је Брнабић.

Каже да је председник Вучић хтео лично да види тај план и да је тај план сада врло детаљан и прецизан.

„Сутра нам стижу и за све лекаре и медицинско особље специјалне маске са филтерима“, нагласила је она.

Истиче да код нас у власти сви раде заједно и да није ситуација као у неким другим земљама у којима се, на пример, свађају председик и премијер или су у самоизолацији пошто су се уплашили или побегли…

Ми се заједно боримо, додала је премијерка.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: Танјуг (Тања Валић)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *