Брнабић: Најефикаснија мера увођење ванредог стања, нећемо презати од увођења најрестриктивнијих мера

У последњих 24 сата у Србији је преминуло 18 особа од вируса корона, а новозаражених је 386, изјавила је премијерка Ана Брнабић и истакла да је данас, најгори дан од почетка борбе против Ковида 19.

„Данас је нажалост по великом броју параметара најгори дан од почетка борбе са короном. У протеклих 24 сата чак 18 особа је преминуло од короне“, рекла је Брнабић на ванредној прес конференцији.

Она је навела да је од 8.646 тестираних, 386 новозаражених особа.

На респиратору је 130 особа.

И даље је далеко накритичније у Београду, а затим следе Шабац, Крагујевац, Нови Пазар, рекла је Брнабић.

Ако овако наставимо, брзо стижемо најгоре бројке

Премијерка је указала да се драматично погоршање ситуације примећује у целом региону, али и свету, и да, ако овако наставимо, брзо стижемо бројке забележене током врхунца епидемије корона вируса.

Навела је да се у неким бројкама приближавамо најгорим параметрима које смо имали у априлу.

„Најгори дан од почетка борбе против корона вируса што се тиче особа на респираторима је био 12. април када само имали 146 пацијента, а по броју новозаражених био је 16.април са 445 новооболелих“, рекла је она.

Брнабић је истакла да је ово драматично погоршање ситуације које је присутно у целом региону, али и широм земаљске кугле.

Пренела је да је у Хрватској забележено 116 новозаражених, у БиХ 310, у Црној Гори 59, и да то показује да сви заједно морамо да се укључимо у борбу са свим снагама које су показане у марту и априлу.

Нећемо презати од увођења најрестриктивнијих мера

Уколико ситуација са короном не буде боља, нећемо презати од било каквих рекстриктивних, па и најрекстриктивнијих мера да би сачували здравље и животе људи, поручила је Брнабић.

„Верујем да можемо сви заједно да доведемо ове бројеве под контролу и без потпуне забране кретања“, рекла је Брнабић и нагласила да је за то потребна апсолутна дисциплина сваког од нас појединачно.

Каже да ће све зависити од тога да ли ће мере које су донете пре 10 дана дати резултате, али указује и да ће се у наредних три до пет дана видети последице потпуно неодговорног окупљања на протестима.

„Моје мишљење је да би најефикаснија мера, и у томе се слажем са председником Вучићем, а то је као у марту и априлу, било увођење ванрендог стања и забрана кретања макар викендима, да би се прекинуо овај раст бројева и да би се омогућио простор за дисање нашем здравственом систему, јер ова борба ће трајати дуго“, навела је Брнабић.

Али, јасно је и да тако не може да се живи и надамо се да ће сви поштовати мере, које није донео само Кризни штаб, већ и Светска здравствена организација, а то је ношење маске, држање растојања од најмање метар и по и да перемо руке.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: Pixabay

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *