Богат програм 65. Стеријиног Позорја

Беседом глумице Бранке Петрић „Ја сам живео, очигледно да сам још жив и сигурно ћу и даље живети“ у име Јована Стерије Поповића, отворено је 65. Стеријино Позорје у Српском народном позоришту (СНП) у Новом Саду.

„Глумци стижу и пристижу, а видим, на нашу радост, да сте пристигли и ви, драга публико, значи Позорје може да почне“, поручила је Бранка Петрић на старту позоришне смотре, које се одржава под слоганом „Стварност – чуднија од маште“.

Међународни позоришни фестивал домаће драме био је одложен због пандемије, јер сваке године традиционално почиње у мају.

Главни програм је кренуо представом “Смедерево 1941” као ауторски пројекат редитељке Ане Ђорђевић, у продукцији СНП-а, о страдању глумаца у Другом светском рату, саопштено је из дирекције фестивала.

Редитељка је увелико позната по својим награђиваним представама у којима ради режију и драматизације дела “Швабица” (ЈДП), “Моје дете” (БДП), “Роман о Лондону” (БДП).

У конкуренцији за награде су и следеће представе: “За све је крив Густав” Кокана Младеновића (Деже Костолањи, Суботица), “Семпер дием” Ђорђа Лебовића, у режији и драматизацији Горчина Стојановића (Народно позориште Сомбор), “Радничка хроника” Петра Михајловића, у режији Вељка Мићуновића (НП Суботица), “Маратонци трче почасни круг” Душана Ковачевића, у режији Паоло Мађелија (Мађар синхаз, Будимпешта) и “Лепа Брена проџект” групе аутора (Битеф театар), у режији Владимира Алексића.

У жирију су Алмир Башовић, као председник и чланови – Игор Бурић, Јелена Мијовић, Жељко Хубач и Роберт Ленард.

Позорје ће трајати до 4. октобра, када ће у част награђених бити изведена представа „Сјећаш ли се Доли Бел“ Абдулаха Сидрана, у режији и адаптацији Кокана Младеновића, из Камерног театра 55 из Сарајева.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *