Биста Николе Тесле откривена у Братислави

На иницијативу председника Удружења Срба у Словачкој Станета Рибича, у згради Радио-телевизије Словачке откривена је биста Никола Тесле.

Бисту, један од тридесет споменика Николе Тесле у свету, извајао је вајар Ђорђе Лазић Ћапша из Сремских Карловаца, а излила у бронзи ливница „Станишић“ из Новог Сада. На предњој страни постамента пише: „Никола Тесла 1856-1943“. На левој страни постамента је текст аутора Марка Лопушине:

Епитаф на бисти Н.Тесле у Братислави, аутор Марко Лопушина

Епитаф на бисти Н.Тесле у Братислави, аутор Марко Лопушина

Отварању су присуствовали државни секретар Министарства културе и информисања Републике Србије Александар Гајовић, амбасадор Србије у Словачкој Момчило Бабић, покрајински секретар за културу и образовање Драгана Милошевић, генерални директор Радио-телевизије Словачке Јарослав Резник, ректор Словачког техничког универзитета Мирослав Фикар, директор архива Војводине Небојша Кузмановић, директор покрајинског Завода за заштиту споменика културе Зоран Вапа, многобројни гости из српских удружења широм света, међу којима и Жељко Вранеш из Лондона, члан председништва Покрета родољуба отаџбине и дијаспоре, Милорад Самарџија из Удружења А : култура из Беча.

Александар Гајовић

Александар Гајовић

Догађају је присуствовао и градоначелник Великог Међера, града у коме се налази једна од највећих српских гробница из Првог светског рата (око 6000 страдалих).

Стане Рибич са супругом Аницом

Стане Рибич са супругом Аницом

На иницијативу Станета Рибича гробље ће бити обновљено. У току је рестаурација, а плоче са именима страдалих биће откривене у априлу ове године. Иако се гробље води као војно, на том месту животе је изгубио велики број жена и деце.

Програм су оплеменили проф. Миодраг Близанац, етно појац из Новог Сада и А : музика из Беча.

Небојша Кузмановић и Зоран Вапа

Небојша Кузмановић и Зоран Вапа

Удружење Срба из Словачке подигло је у граду Модри споменике Јовану Јовановићу Змају и Доситеју Обрадовићу. Стане Рибич је иницијатор и да се у Новом Саду подигине нови споменик Николи Тесли.

извор: РТС.РС

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *