Бисерна огрлица Баната – Белоцркванска језера

Довољно је само необавезно бацити поглед на беле лежаљке, виле, апартмане и ресторане, сунцобране од трске и ситни песак да се збунимо и питамо да ли смо на неком медитеранском острву.

Али, не, некакав специфичан тиркизни драгуљ налази се баш у нашој континентали, ни мање ни више него у близини банатског града Беле Цркве. То су чувена Белоцркванска језера. Бела Црква је позната и сама као Град језера који броје седам басена док се ова област у колоквијалном језику зове још и Бисерна огрлица Војводине.
Језера Беле Цркве су вештачка и наизглед несумњиво кристално чиста, а настала су пре више од сто година рудном експлоатацијом шљунка.


Роњење, једрење, сурф и риболов главне су спортске дисциплине које практикују бројни посетиоци, а познат је и ватерполо клуб „Језеро“ са традицијом дугом више од шест деценија. Језера поред рекреационог значаја имају и немерљиву улогу у водоснабдевању и наводњавању пољопривредних површина.

На највећем Градском језеру одржава се манифестација „Лов на сома капиталца“ . Средином прошлог века десио се историјски тренутак на језеру: забележен је невероватан улов – сом дужине 2,5 метара а тежине 68 кг.


Бела Црква је у архитектонском смислу прави мозаик хришћанских храмова. Град красе фасаде и торњеви римокатоличке, руске, српске и румунске цркве. Љубитељи историје и културе такође могу уживати у најстаријем музеју у Војводини.

Бојана Голубовић Николић
фото: belacrkva.org, turizmopedija

 

#Путујмо Србијом

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *