БИБЛИОТЕКА ОСМЕХА: Како да читањем књига помогнете болесној деци

БИБЛИОТЕКА ОСМЕХА: Како да читањем књига помогнете болесној дециУ Сремској Каменици, у Змај Јовиној улици 24А, постоји хуманитарна књижара у којој можете купити или изнајмити књигу ако пошаљете СМС за лечење тешко болесне деце. Потребно је само да покажете поруку библиотекару и можете бирати између 7.000 наслова.

Покретач идеје да се кроз помоћ другима популарише и читање, био је познати новосадски друштвени активиста Јовица Вукша. Пројекат назван „Књигом до осмеха“ је пре неколико година прерастао у истоимену Фејсбук групу, која је сваким даном постајала све популарнија. Да би јавност била сигурна да новац завршава за потребе оних за које се скупља, изабрана је форма СМС плаћања, најчешће за фондацију „Буди хуман“ која помаже малишанима којима је потребна терапија или операција. Заинтересовани могу преко ове друштвене мреже да прате понуду наслова са детаљним информацијама колико порука, са којом садржином и на који број да пошаљу.

Вукши се пре извесног времена придружио и Игор Марковић који је део своје куће уступио за хуманитарну књижару. Највећи број дела добили су када се угасила популарна „Лемијева књижара“, али им и многи грађани поклањају књиге. Како изгледа унутрашњост овог здања и које су новости, заинтересовани могу сазнати и преко Инстаграм профила „Библиотека осмеха“.

Да је овај вид помоћи постао популаран доказује и велико интересовање људи, а недавно им је стигла наруџбина из новосадског затвора јер су осуђеници изразили жељу да помогну болесној деци.

Овај племенити двојац такође донира књиге вртићима, школама и болницама и моле све добре људе да ако имају литературе у кући са којом не знају шта да раде, да им је уступе.

„Књигом до осмеха“ или „Библиотека осмеха“ тренутно скупља новац за малог Страхињу и Стефана и за једногодишњу Лану Јовановић.

извор, фото: mojnovisad.com /Александар Јовановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *