БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОЋ ДОСТУПНА ГРАЂАНИМА НОВОГ САДА

Члан Градског већа за управу и прописе Милан Ђурић и државни секретар Министарства правде Радомир Илић обишли су градску Канцеларију за подношење захтева за одобравање бесплатне правне помоћи и Биро за пружање правне помоћи где су, са запосленима у тим организацијама разговарали о досадашњем искуству у раду, будући да се Закон о бесплатној правној помоћи примењује од 1. октобра 2019. године.

-Биро за пружање правне помоћи Новог Сада основан је 1961. године, а од 1999. функционише као самостална организациона јединица. Прошле године имали су око 7000 предмета у раду – изјавио је  Милан Ђурић и додао – Од 1. октобра 2019. године Град је, у складу са законским, обавезујућим одредбама упутио двоје запослених из својих Управа на обуку у Министарство правде где су добили лиценце. Они су уписани у Регистар за рад са грађанима за које процењују да ли имају основа за упућивање у Биро за пружање правне помоћи или код лиценцираних адвоката који такође имају право да се баве бесплатном правном помоћи. Та помоћ се финансира подједнако из буџета Града и Републике, ми смо обезбедили средства, надамо се да су грађани задовољни и да ћемо наставити успешну сарадњу.

Подсећајући да је примена Закона о бесплатној правној помоћи почела 1. октобра 2019. године, државни секретар Радомир Илић је навео да је за шест месеци његове примене било више од 12.000 захтева за пружање бесплатне правне подршке, а остатак за бесплатну правну помоћ. Илић је истакао да су различите Владе више од 20 година најављивале доношење овог закона, а да су се услови за то створили када је Србија имала стабилну економију и стабилан буџет.

-У Новом Саду сам се уверио колико Закон много значи и како функционише. Честитам Граду Новом Саду на организованој служби, која је спремно дочекала примену новог Закона – рекао је Радомир Илић и подсетио да право на бесплатну правну помоћ имају грађани који су корисници социјалне помоћи и они који би плаћањем судских трошкова то постали, као и рањиве групе, попут особа са инвалидитетом, расељених лица, жртава насиља, азиланата и других. Он је додао да бесплатну правну помоћ пружају и адвокати и службе правне помоћи у јединицама локалне самоуправе, али и удружења грађана којa годинама пружају бесплатну правну помоћ рањивим групама.

Према речима правника из Канцеларије за подношење захтева за одобравање бесплатне правне помоћи Горана Гајића до сада се 300 људи обратило Канцеларији.

-Ми се трудимо да максимално испоштујемо потребе грађана, уважавајући законске одредбе и ценимо да је то значајан корак у остваривању њихових права. За сада су грађани задовољни – објаснио је Гајић.

извор: Град Нови Сад

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *