Без рата до октобра

После тромесечне паузе за април, мај и јун, сада се нуди опција растерећења од месечних дугова и за август, септембар, као и за јулске рате које још нису стигле. Биће омогућен дужницима који то буду желели, односно који га не буду одбили, независно од раније одобрених олакшица. Чак и појединци којима су банке после истека првог мораторијума изашле у сусрет и додатно одложиле рате могу да користе и нову повластицу.

У складу са Одлуком, банке су дужне да обавештења о понуди новог мораторијума објаве на својим интернет адресама у наредна три дана. До 10. августа сви који не желе застој, морају да га одбију телефоном, мејлом, или лично. А они који то не ураде, прве рате платиће тек од 1. октобра.

Процена Удружења банака Србије (УБС) је да ће за овај застој бити мање интересовање него први пут. Док су друштвене мреже препуне коментара незадовољних дужника након првог мораторијума, Владимир Васић, генерални секретар УБС, сматра да ће разлог мањег одзива за нови мораторијум бити пре свега због широког спектра помоћи који је банкарски сектор већ понудио.
Биће веће обавезе

На примеру готовинског кредита који је одобрен у износу од 1.450.000 динара са роком доспећа од осам година, с каматном стопом од осам и по одсто годишње и који се налази у другој години отплате кредита, по истеку двомесечног мораторијума отплата ће бити продужена за два месеца.

Месечне обавезе би порасле за око 200 динара до краја отплате, наредних шест година. Месечна рата пре мораторијума износила је 20.900 динара, а након њега 21.100 динара.

„Од почетка кризе због ковида 19 банке су учествовале активно у више мера НБС и државној мери – гарантној шеми“, рекао је Васић.

„Осим тромесечног мораторијума, у међувремену смо имали и гарантну шему, и до сада је пласирано око милијарду евра, а очекује се да до краја године буде још толико. Осим тога, била је и мера релаксирања месечних обавеза и рата, што је фактички репрограмирање постојећих обавеза и продужење готовинских кредита за додатна 24 месеца“, додао је Васић.

По речима гувернера НБС Јоргованке Табаковић, о значају и правовремености првог мораторијума говори чињеница да је више од 90 одсто дужника користило ову могућност, као и да је циљ одлуке о додатном предаху очување стабилности финансијског система.

Да је нови мораторијум велика помоћ грађанима, сматра и Драгиња Ђурић, председница Извршног одбора Банке Интеза.

„Услед неизвесности изазваних пандемијом, део грађана се сусрео са смањеним примањима, а значајни део привреде и предузећа са успоравањем пословне активности. Показало се да је одлука НБС да се омогући мораторијум била од изузетног значаја за наше клијенте и за стабилност привредног и финансијског система“, објашњава Ђурићева.

„У прилог томе сведочи и податак да је највећи број клијената искористио могућност застоја у измирењу својих обавеза. Верујем да ће најновија мера НБС помоћи да грађани и привреда што лакше преброде све изазове и потешкоће“, додала је она.

Кључни разлог, међутим, за негодовање грађана о мораторијуму су увећане рате након његовог завршетка. Банкари наглашавају да се по истеку мораторијума редовна камата, обрачуната током њега, равномерно распоређује на период отплате кредита, а отплата се продужава за период трајања мораторијума. Банке су у обавези да у наредна три дана на интернету прикажу репрезентативни пример кредита пре и након престанка мораторијума, до краја периода отплате.

Пауза за минус

И грађани који имају дозвољени минус а не желе одлагање плаћања камате требало би да се јаве и да одбију паузу.

„Током трајања мораторијума на обавезе по основу дозвољеног прекорачења по текућем рачуну банка обрачунава редовну – уговорену камату на искоришћени износ“, кажу у НБС.

По престанку мораторијума, обрачуната редовна камата равномерно се распоређује на период отплате, а важење дозвољеног прекорачења по рачуну продужава се за период трајања мораторијума.

извор: вечерње новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *