АСНС: Послодавци обећавају отпуштеним радницима да ће их поново пријавити од 1. априла    

Најављена државна подршка микро и малим предузећима како би опстали после кризе изазване корона вирусом и пакет економских мера за ублажавање последица на привреду који ће данас бити представљен правовремене су мере, које су већ почеле да дају неке резултате, изјавила је данас председница Асоцијације слободних и независних синдиката (АСНС) Ранка Савић.

Она је навела да је у последња два дана након гостовања председника Александра Вучи ћа на ТВ Прва где је најавио помоћ и подршку микро и малим предузећима уследило масовно враћање радника на посао.

„Имамо информације да су послодавци обећали радницима да ће их поново пријавити од 1. априла. Није уопште ни било добро што су отпуштали раднике и показало се да су многи били у стању да финансирају плате запослених месец и по или два, али су жустро реаговали плашећи се за свој капитал. Сада су схватили да финансијску помоћ могу очекивати они који нису отпуштали раднике“, рекла је Савић Танјугу.

Истиче да је држава брзо реаговала и додаје да је оваква ситуација показала да је важно да се више оријентишемо ка домаћој привреди и развоју домаћих производа јер се показало да имамо предузећа и стручњаке способне да много тога произведу.

Савић каже и да је ситуација са корона вирусом показала да је потребно мењати и Закон о раду будући да он „не познаје“ овакву врсту ванредног стања услед болести или заразе.

„Велики број родитеља јавио нам се јер Закон о раду не препознаје одсуство с посла зарад неге здравог детета и то су све ствари о којима треба да размислимо и порадимо након завршетка пандемије“, рекла је Савић.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото:Танјуг (Раде Прелић)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *