Ако дуже време осећате недостатак даха јавите се лекару

Сви који имају осећај отежаног дисања, кратког даха и недостатка ваздуха треба без одлагања да се јаве лекару због сумње на корона вирус, поручила је данас заменица директора Инфективне клинике Ивана Милошевић.

На питање новинара који су то најблажи симптоми када треба грађани да затраже помоћ лекара, она је рекла да оболели са блажом клиничком сликом имају симптоме: инфекције горњих респираторних путева, секрецију из носа, кашаљ, осећају гребање у грлу и температуру различите висине.

„Температура може да буде и 39, али и са таквом високом температуром не мора да се ради о тешкој клиничкој слици. Онај тренутак када апсолутно треба да се тражи помоћ лекара је било какав осећај отежаног дисања, убрзаног дисања, кратког даха и осећај недостатка ваздуха. У том случају не треба одлагати јављање лекару“.

Напоменула је да треба имати у виду да то није тренутан осећај већ стање које траје, пошто некада и стање панике може тако да изгледа.

Ипак, како каже, пацијент може да препозна то стање у случају короне.

Милошевић је рекла да се сви за које се сумња да су заражени короном јављају Инфективној клиници, која ради 24 сата дневно.

Епидемиолог Предраг Кон каже да сви сумњиви случајеви на корону иду на Инфективну клинику, док остали не морају ту да иду, а што зависи од консултација са епидемилогом.

„Сваки сумњив случај тријажира Инфективна клиника, а тамо се узимају и брисеви“, додао је Кон.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: Free Images

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *